Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Представљен Нацрт правне анализе положаја РЕМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2020.

Извор: Бета

Представљен Нацрт правне анализе положаја РЕМ

Просечна оцена независности Регулатора електронских медија (РЕМ) је свега 1,63 и то је забрињавајући показатељ перцепције независности тог тела, оцењено је у Нацрту правне анализе положаја РЕМ-а која је данас представљена у Београду.

У анкети која је спроведена за потребе ове анализе доминирале су негативне оцене. Доминантно виђење је да регулаторни оквир не пружа гаранције независности и да притисци на РЕМ постоје, наведено је у анализи. РЕМ се у мониторингу предизборне кампање пасивизирао, реагује искључиво по пријавама, а одлуке углавном доноси у вези са предизборним огласним порукама, али не и поводом уочених повреда равноправности у програмима, оценили су експерти који су радили анализу.

У препорукама сачињеним на основу анализе наведено је да треба "изместити РЕМ из система прописа који уређују државну управу", будући да то тело није носилац јавних овлашћења него "sui generis тело" које има важну регулаторну функцију и мора бити независно. Неопходно је смањити утицај Законодавног одбора на избор чланова Савета РЕМ-а, а размислити и о томе да овлашћени предлагачи не буду надлежни одбори законодавне власти.

У препорукама из ове анализе је, такође, наведено да је неопходно да "РЕМ побољша транспарентност у свом раду" и да буде отворен за контролу јавности и подложан критици. Оцењено је де је потребно "јасно и изричито уредити законом надлежности РЕМ-а током предизборне кампање" и прописати која питања у вези са предизборном кампањом и политичким оглашавањем то тело мора разрадити подзаконским актима. На анализи су радили адвокати Милош Стојковић и Стеван Пајовић и правни саветник Љубиша Кувекаловић.

Стојковић је говорећи о положају РЕМ-а кроз нормативну анализу рекао да се може закључити да имплементација правне регулативе не постоји.

Кувекаловић је оценио да се надзор РЕМ-а може поредити са инспекцијским иако то у законима експлицитно није наведено, а Пајовић је навео да се систем прекршајних санкција није показао као ефикасан и да регулатор нема уједначену праксу у изрицању мера.

Нацрт правне анализе положаја регулаторног тела за електронске медије је реализован уз помоћ Мисије ОЕБС и Независног удружења новинара Србије (НУНС), а завршетак рада на овом документу је планиран за мај ове године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси