Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јањић: Затражен састанак Радне групе за безбедност новинара поводом сумњи да је уредник Недељника прислушкиван
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2020.

Извор: Инсајдер

Јањић: Затражен састанак Радне групе за безбедност новинара поводом сумњи да је уредник Недељника прислушкиван

Новинар Драган Јањић, члан Сталне радне групе за безбедност новинара испред Независног удружења новинара Србије, каже за Инсајдер да су представници новинарских удружења од представника државе из Радне групе тражили састанак поводом сумњи да је уредник Недељника прислушкиван. Како каже, чекају усаглашавање термина.

"Термин не зависи од нас, чекамо одговор представника државе. Чекамо и да нас тужилац Бранко Стаменковић, који је такође члан Радне групе за безбедност новинара, обавести о томе да ли и који тужилац поступа у овом случају“, наводи Јањић.

Чланови Сталне радне групе за безбедност новинара су представници МУП-а, Републичког јавног тужилаштва, НУНС-а, УНС-а, АНЕМ-а, НДНВ-а, АОМ-а.

НУНС, Удружење новинара Србије и редакција Недељника затражили су од Републичког јавног тужилаштва истрагу и обавештење о томе да ли је било неовлашћеног пресретања комуникације новинара листа Недељник и некадашњег министра одбране Драгана Шутановца.

Одбор за контролу служби безбедности је прошлог петка једногласно усвојио Извештај Генералног инспектора служби Министарства одбране о извршеном ванредном надзору у Војнобезбедносној агенцији, у којем се наводи да према Шутановцу и Лалићу ВБА није примењивала посебне поступке и мере којима би се могли прикупити подаци из међусобне комуникације.

Хитан ванредни надзор ВБА Одбор је захтевао „имајући у виду да су се у јавности појавиле инсинуације у којима је директно министар одбране Републике Србије оптужен за незаконито остваривање увида у електронске комуникације одређеног медија и бившег министра одбране, који је индиректно указао и на могућност да је ово дело почињено преко Војнобезбедносне агенције“.

Редакција Недељника саопштила је да текст Драгана Шутановца, на који је реаговао министар одбране Александар Вулин, никада није објављен у том листу, нити било где другде, већ је био део електронске комуникације са уредништвом.

Недељник је тада затражио хитне одговоре како су дошли то тог текста, а Министарство одбране упутило је на то упутило извињење листовима Курир и Недељник, јер је, како су истакли, грубом грешком ПР службе наведено да је министар Александар Вулин реаговао на текст у Недељнику, уместо у Куриру.

Недељник није прихватио ово извињење и поново је затражио одговоре да ли је било ко користио ресурсе тајних служби како би пресретао комуникације.

Притом су из редакције навели да наводи које је Вулин коментарисао нису објављени ни у Куриру, у интервјуу на који се министар позвао.

Из БИА нису одговорили на питања Инсајдера да ли су припадници БИА приступали електронској комуникацији Недељника или Шутановца, и уколико јесу да ли је то учињено по налогу суда и ког. Питали смо и да ли је спроведен надзор над радом припадника БИА и да ли су о евентуалним налазима обавестили надлежне у Министарству одбране.

Случај Недељник био је и тема прошлонедељне епизоде Недеље под лупом Инсајдера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси