Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Апелациони суд разматра жалбе на пресуду за убиство Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2020.

Аутор: Танјуг Извор: РТС

Апелациони суд разматра жалбе на пресуду за убиство Ћурувије

За 30. март заказан је почетак четвородневне седнице за разматрање жалби на првостепену пресуду, којом су због учешћа у убиству власника и новинара "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године на укупно 100 година затвора осуђена четворица тадашњих пирпадника Државне безбедности.

Седница Апелационог суда ће бити јавна, а планирано је да се одржи и 31. марта, као и 1. и 2. априла, рекла је Танјугу портпарол суда Мирјана Пиљић.

На њој ће судија известилац представити осуђујућу пресуду од 5. априла 2019. године, као жалбе тужилаштва и одбране, а окривљени и њихови адвокати ће имати могућност и да се усмено обрате суду и допуне своје жалбе.

Првостепеном пресудом тадашњи шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић осуђен је на 30 година затвора због подстрекавања на убиство Ћурувије, а као саизвршиоци који су припремали терен за убиство новинара, осуђени су тадашњи шеф београдског центра ДБ Милан Радоњић на 30 година затвора, а припадник резервног састава ДБ Мирослав Курак и оперативац ДБ-а Ратко Ромић на по 20 година затвора.

Према пресуди, Ћурувију је убило НН лице, а ДБ-овци су за то припремили "терен".

Жалбе на ову пресуду су изјавили сви оптужени осим Курака који је у бесктву, сви браниоци оптужених, као и тужилаштво за организовани криминал.

Апелациони суд пресуду може да потврди, да је преиначи или да је укине и наложи понављање суђења.

Ромићу и Радоњићу у изречену казну, према пресуди, урачунава се време које су провели у притвору (од јануара 2014. до јула 2017. године) и кућном притвору у којем се и даље налазе уз електронски надзор.

Марковић у затвору издржава казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали у октобру 1999. године, а како се у спрском правном систему казне не сабирају, он остаје осуђен на јединствену казну од 40 година затвора.

Курак је осуђен у одсуству јер се налази у бекству и за њим је на снази црвена потерница Интерпола.

Првостепена пресуда која им је изречена, није донета једногласно, већ прегласавањем судија у трочланом већу односном 2:1.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је на Ускрс, 11. априла 1999. године, у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа", а са њим је тада била Бранка Прпа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси