Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Крагујевачке новине због дугова на ивици опстанка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2020.

Аутор: Бранко Вучковић Извор: Радио Слободна Европа

Крагујевачке новине због дугова на ивици опстанка

Крагујевачке новине, један од најстаријих недељника у Србији јужно од Београда, налазе се пред гашењем због тешке финансијске ситуације. За опстанак Крагујевачких, које су наставиле 85 година дугу традицију листа Светлост, боре се невладине организације, али не и Град Крагујевац.

Крагујевачке новине формирали су новинари Светлости након њене приватизације 2009. године, који нису хтели да, под притиском нових власника, мењају независну уређивачку политику.

„Од тада и због тога траје наша борба за опстанак чији је исход сада потпуно неизвестан“, каже за Радио Слободна Европа (РСЕ) Гордана Божић, директорка Крагујевачких, јединог штампаног гласила у Крагујевцу.

„Ситуација је и даље веома тешка. Штампарији дугујемо преко 2,5 милиона динара. Ми смо се одрекли својих зарада, месецима не примамо плате. Велики број новинара је отишао из редакције и нашао посао у неким другим областима. Остало нас је само троје стално запослених и четворо хонорараца који практично волонтирају“, каже Божић.

Некадашња Светлост излазила је једном недељно, а ту традицију су наставиле и Крагујевачке новине. Генерације Крагујевчана су чекале четвртак да би купили градске новине у чијем фокусу интересовања су били догађаји и теме из Крагујевца и Шумадије.

Недељник сваке друге недеље на киосцима

Мирослав Јовановић, главни и одговорни уредник недељника, каже да је, због финансијских проблема, од почетка фебруара промењена динамика излажења због чега многе интересантне локалне теме сада „не улазе у новине“.

„То је изнуђено решење и није добра периодика, јер двонедељно излажење просто не иде уз новине. Што се концепције тиче, она није битно промењена јер смо се ми увек трудили да се више бавимо анализом догађаја него дневним информацијама. Међутим, после 14 дана многе теме које бисмо у нормалној ситуацији сигурно обрађивали, губе на актуелности“, каже Јовановић.

Уколико Крагујевачке новине буду угашене, а судећи по тренутној финансијској ситуацији и околностима под којим раде, сви су изгледи да се то може десити, део одговорности за такав епилог, по оцени директорке Божић, сносиће и градска управа, јер већ пет година не расписује конкурс за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса, али и држава која то толерише.

За Мирослава Јовановића избегавање законом прописане обавезе расписивања конкурса и усмеравање новца на рачун само једне привилеговане медијске куће, је двоструки прекршај градских власти.

„На тај начин дискриминишу се сви остали медији у граду јер им се онемогућава чак и да конкуришу за буџетска средства која се наменски издвајају за информисање. Индикативна је и незаинтересованост државе за овакво флагрантно кршење закона“, каже дугогодишњи главни и одговорни уредник Светлости, а потом и Крагујевачких новина.

Градоначелнику и трећа опомена

У Министарству за културу и информисање наводе да законом нису предвиђене санкције за општине и градове који, попут Крагујевца, избегавају законску обавезу.

Александар Гајовић, државни секретар тог министарства, каже за РСЕ да је протекле године градоначелник Крагујевца Радомир Николић већ опомињан због избегавања обавезе проистекле из Закона о информисању.

„Славица Трифуновић, помоћница министра за информисање је прошле године два пута у Крагујевцу разговарала са градоначелником Николићем и указивала му на ту мањкавост, која је присутна и у самом закону, у коме нису предвиђене санкције за оне који га крше“, каже Гајовић и најављује и да ће Николић добити и трећу опомену.

„Управо због ситуације у којој су се нашле Крагујевачке упутићемо још једну, овога пута писану препоруку градоначелнику Крагујевца и подсетити га да је према Закону о информисању у обавези да расписује конкурсе за суфинансирање медијских садржаја. Спремни смо и да, ако треба, одемо у Крагујевац јер ја инсистирам на томе да сви медији имају равноправан третман“, поручује Гајовић.

Према његовим наводима, већ је уговорен састанак представника министарства са директорима штампарије и Крагујевачких новина, како би се омогућио репрограм дуга.

„Било би катастрофално да се новине из Крагујевца са традицијом дугом 85 година угасе, и ми ћемо учинити све да до тога не дође“, наглашава Гајић.

Новац града само једном медију

Међутим, градоначелник Крагујевца Радомир Николић не мисли тако, јер, како каже, Крагујевачке новине су у приватном власништву и градска управа „не може да утиче на њихово пословање“. Не крије да су сва буџетска средства намењена за информисање усмерена на рачун Радио-телевизији Крагујевац (РТК).

„Не може се очекивати да Град финансира све медије који постоје или ће се тек појавити у Крагујевцу. Ми максимално финансирамо РТК која је у јавном власништву и налази се у процесу приватизације. Нисмо у могућности да ширимо даље“, каже Николић.

Његов одговор на питање хоће ли и када Град Крагујевац расписати конкурс за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса, наговештава да усмене и писане опомене неће уродити плодом.

„Ствар је врло једноставна. Када буде новца, биће и конкурса. Док нема новца – нема ни конкурса. Ми сматрамо да смо кроз РТК задовољили основне потребе грађана за објективним информацијама, за сервисним информацијама“.

РТК је након пропале приватизације поново враћена локалној самоуправи и док чека новог купца, финансира се из буџета.

Донаторска помоћ за ’Крагујевачке’

У акцију спасавања Крагујевачких новина укључиле су се и невладине организације Грађанске иницијативе из Београда и Рес Публика из Крагујевца, које су организовале прикупљање донаторске помоћи.

Бојана Влајовић Савић из Рес Публике каже за РСЕ да су Крагујевачке новине веома значајне за грађане Крагујевца, пре свега због независне уређивачке политике, објективног, непристрасног извештавања и поштовања етичких и професионалних стандарда.

„Таквих медија у Србији нема много. Њихов опстанак је пре свега у интересу грађана Крагујевца којима недостаје медијски плурализам, више извора информација, објективно и правовремено информисање“, каже Влајовић Савић.

Влајовић Савић подсећа да је Крагујевац град у коме је 1834. године штампан први лист у Србији, Новине српске. Основао их је у време кнеза Милоша Обреновића дипломата и публициста Димитрије Давидовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси