Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Суботић: РТС служи само владајућој класи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2020.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Протест академске заједнице у суботу испред зграде јавног сервиса

Суботић: РТС служи само владајућој класи

На Тргу Николе Пашића у суботу биће одржан протест у организацији професора који су захтевали промену уређивачке политике Радио телевизије Србије и оставке њеног руководства.

На скупу под називом „Протест професора за нови РТС“, који почиње у 18 часова, говориће и историчарка уметности Ирина Суботић која сматра да јавни сервис не ради у општем интересу, већ служи владајућој класи.

– Академска заједница мора да каже јавно оно што сматра да је општи интерес и посебно да се младима да бар мало наде, а то је што шири круг људи који се не слажу са уређивачком политиком РТС-а. Јавни сервис не служи свима већ само једној, владајућој класи – истиче Суботић за Данас.

На скупу ће говорити и научни саветник Института за физику Слободан Првановић, иницијатор захтева за промену уређивачке политике јавног сервиса и покретач петиције академске заједнице коју је потписало више од 150 универзитетских професора. На захтеве које су упућени Управном одбору, директору и уредницима РТС-а, нико од надлежних није одговорио.

– Нема никаквих реакција од стране РТС-а, што недвосмислено указује на то да та телевизија није јавни сервис, већ је експозитура владајуће странке задужена за обмањивање грађана. Суботњи протест је прилика да грађани покажу да не пристају на то да им неко вређа интелигенцију обманама како је Србија у златном добу док живе у држави која се распада услед незајажљиве пљачке појединаца из владајуће клике – наглашава Првановић за Данас. Он додаје да уколико грађани на снажан начин искажу своје непристајање на лажи и лоповлук, могуће је да ће ова субота „бити дан када креће пролеће“.

– Већ смо једном срушили диктатуру и нико не треба да сумња у то да то можемо опет. Свеопшта побуна грађана је неопходна и као што је некад устанак био везан за Таково, сада је наша побуна везана за Таковску – сматра Првановић.

Потписници захтева за променом уређивачке политике јавног сервиса траже од РТС-а да под хитно обезбеди објективно извештавање о свим актуелним и акутним проблемима у политичкој и друштвеној сфери и да се у ударним терминима и у свим информативним емисијама на објективан начин разматрају све афере – од афера Крушик, Јовањица, Београда на води, рушења у Савамали, рампе у Дољевцима, тетке из Канаде, плагираних и фалсификованих диплома и доктората и еколошке катастрофе, па до афера „Ђиласових милиона“ и односа Бошка Обрадовића према Љотићевој идеологији. Захтеви је пре више од месец дана предат надлежнима у РТС-у.

Говорници

На протесту у суботу ће сем професорке Суботић говорити и новинари Жељко Бодрожић и Гордана Суша. Окупљени ће после тога отићи до РТС-а где ће им поклонити Закон о јавним медијским сервисима. Ту ће се скупу обратити и новинари Владан Чокић и Раде Радовановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси