Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новац грађана за медије који измишљају, шире панику, крше права деце и пропагирају власт
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2020.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Новац грађана за медије који измишљају, шире панику, крше права деце и пропагирају власт

Сва правила која постоје у новинарству бацили су под ноге да би се додворили властима, али их држава и даље обилато награђује. Кикинда је и ове године новац својих грађана проследила Информеру и Српском телеграфу

Град Кикинда још једном је одлучио да део новца својих грађана поклони прорежимским таблоидима Информеру и Српском телеграфу. Ово је најмање четврта година заредом да при расподели средстава у области јавног информисања Кикинда помаже издавачу бар једног од та два гласила с документованом историјом кршења Кодекса новинара и ширења лажних вести.

У решењу из фебруара 2020. године, које потписује градоначелник Кикинде Павле Марков, наводи се да је издавачу Информера, Инфо ИТ Медиа из Београда, додељено 200.000 динара за пројекат „Упознајте општине и градове у Србији, Кикинда – Убрзани развој на свим фронтовима“.

Исти износ следује и београдској фирми Медијска мрежа, односно Српском телеграфу, и то за пројекат поетског наслова „Идеја града благостања“.

Пре тога, комисија у саставу Валентина Кубурић, Вања Ђекић и Весна Бунијевац оценила је да Информер и Српски телеграф доприносе „развоју медијског плурализма, развоју људских права и истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању“.

Кршење Кодекса и лажне вести

А како то Информер и Српски телеграф доприносе медијском плурализму?

Мониторинг медија Савета за штампу, рађен од јула до децембра прошле године, сврстао их је међу пет гласила која најчешће крше Кодекс новинара. По Савету за штампу, Информер је у другој половини 2019. године Кодекс прекршио 667, а Српски телеграф чак 864 пута.

Посебно је наглашено медијско кршење претпоставке невиности и откривање идентитета жртава (имена, приватне фотографије). У посматраном периоду, права деце су у Информеру и Српском телеграфу угрожена по 21 пут, или, у просеку, готово једном недељно.

Информер је понео и титулу Златног Пинокија за 2019. Ову антинаграду додељује FakeNews трагач медијима који су најчешће ширили лажне и манипулативне вести. У горњем дому топ-листе нашао се и Српски телеграф (ФНТ је у 2019. анализирао 57 лажних вести Информера и 26 у Српског телеграфа).

Према евиденцији ФакеНеwс трагача, ова два медија само у последњих неколико месеци „сменила“ су америчког председника Доналда Трампа, очигледним фалсификатом ширила панику о коронавирусу, а измислили су и шведског еколога који се залаже за канибализам, катастрофалан удар астероида, те торнадо у Срему (?!).

Ипак, челници Кикинде рутински – и сада већ традиционално – опредељују новац за Информер и Српски телеграф. На последњем конкурсу оцењено је да „посебну вредност“ пројектима два београдска таблоида даје, између осталог, „потпуна усклађеност с реалним проблемима, потребама и приоритетима грађана“.

Из буџета Кикинде за 2019. годину, такође на име расподеле средстава у области јавног информисања, Информеру је додељено 200.000 динара. Годину дана раније Информер и Српски телеграф добили су по 500.000, а 2017. Српском телеграфу додељено је чак 1.000.000 динара.

Милиони за објављивање страначких саопштења

У међувремену, анализа Раскрикавања показала је да су таблоиди Информер, Српски телеграф, Ало и Курир – четири најчешћа извора манипулација у прошлој години – у истом периоду, преко бројних државних тендера добили више од 600.000 евра.

Само Српски телеграф, посредством јавних набавки за услуге оглашавања и маркетинга различитих државних институција, укључујући локалне самоуправе, од пореских обвезника добио је око 240.000 евра. Највећи донатори овог таблоида били су Министарство привреде, Електропривреда Србије, Управа царина, Републичка дирекција за имовину и Град Нови Сад.

Према истом извору, Информеров издавач потписао је уговоре вредне око 60.000 евра са ЕПС-ом, Државном лутријом, Туристичком организацијом Србије, али и са Градом Кикиндом – који је на последњем конкурсу наставио с праксом сумњиве расподеле новца „подобним“ медијима.

Убедљиво највећи износ (више од половине укупних средстава) отишао је Телевизији Рубин: 14.700.000 динара за саму телевизију и додатних 3.700.000 за њен портал.

Истовремено, на порталу ТВ Рубин, у рубрици „Политика“, 17 од последњих 20 вести су (у мањем броју) пренете изјаве председника Александра Вучића и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, те (махом) саопштења различитих одбора Српске напредне странке (СНС) и Покрета социјалиста министра одбране Александра Вулина.

Знатан део колача из буџета Кикинде за 2020. додељен је Новим кикиндским новинама (6.200.000 динара), као и дневном листу Дневник и Новосадској ТВ (по 1.000.000 динара).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси