Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу: Без прекршаја кодекса за Озон прес
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2020.

Аутор: Весна Радојевић Извор: Раскрикавање

Савет за штампу: Без прекршаја кодекса за Озон прес

Чланови Комисије за жалбе Савета за штампу нису могли да се усагласе на синоћној седници да ли је чачански портал Озон прес прекршио Кодекс тиме што је на свом сајту одобравао увредљиве коментаре читалаца испод текста о председнику Покрета 3 плус, Владици Гавриловићу. Такође су одлучили да исти портал није прекршио Кодекс новинара због коментара читалаца на рачун потпредседнице тог покрета, Далиборке Несторовић.

Текст „Владица Гаврловић на изборима са малинарима“ и увредљиви коментари читалаца узнемирили су чланове Покрета за децу 3 плус. Због тога је на исти текст упућено две жалбе, једна у име Владице Гаврловића, председника тог покрета, друга у име потпредседнице Далиборке Несторовић.

Жале се пре свега због одобрених и увредљивих коментара читалаца на њихов рачун.

У случају Гавриловића, Комисија Савета за штампу није могла да донесе одлуку јер није било више од осам гласова за или против одлуке да је у овом случају прекршен Кодекс.

У другом случају који се односе на коментаре у којима се спомиње потпредседсница Покрета 3 плус, Далиборка Несторовић, чланови Комисије за жалбу Савета за штампу донели су одлуку да Озон прес није прекршио Кодекс.

Иначе, седници су присуствовали и подносиоци жалби који су прилично бурно реаговали на одлуке чланова Комисије Савета за штампу.

Гавриловић је оптужио Комисију да је пристрасна јер „нису узели у обзир чињеницу да је неистина да он излази на изборе“. Међутим, одговорено му да је Комисија расправљала само о ономе на шта се он жалио, те да се он у жалби није осврнуо и на истинитост извештавања.

„У овој Комисији седи седам жена. Тешко ми је што сте донели одлуку да није прекршен кодекс када се за једну мајку каже да је под*узна мува“, рекла је Далиборка Несторовић.

Чланови Комисије реаговали су и на ову изјаву, наводећи да у жалби овакавог коментара није било.

Савет за штампу: Локални медији доследни поштоваоци Кодекса

Савет за штампу анализирао је шест локалних штампаних медија, углавном недељника у периоду од јула до новембра прошле године.

Како наводе, општи је закључак да су локални медији доследни поштоваоци Кодекса новинара Србије, и да су грешке више плод недовољног разумевања нијанси Кодекса, него његовог општег непознавања.

Као „најдрастичнији“ пример наводе лист Панчевац, који је објављивао истоветне прекршаје скривеног оглашавања и неоснованог оптуживања једне особе због сукоба издавача и новинара са њом.

„Највећи број прекршаја имао је лист Крагујевачке, 72, на другом месту је Панчевац са 34, потом Град са три, Лозничке новости са два, Нова наша реч са једним и Сремске новине које немају ни један прекршај“, наводи се у анализи.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси