Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радомировић: Медији током ванредног стања углавном извештавали професионално
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 03. 2020.

Извор: РТС

Радомировић: Медији током ванредног стања углавном извештавали професионално

У ванредним околностима и ситуацији када многе институције и услуге грађанима нису увек доступне, тачно и правовремено извештавање медија је веома важно.

Одговорност је дакле и на институцијама и на новинарима. Владимир Радомировић, председник УНС-а каже за РТС да је током ванредног стања извештавање медија углавно било професионално, у складу са кодексом новинара.

Владимир Радомировић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је потребно да више слушамо стручњаке и да се и у овој кризи показало да много више верујемо стручњацима. 

Јуче су, каже били пуни паркови у Новом Београду.

"Важно је да људи држе одстојање. Нисам приметио да су људи на улици јуче имали маске и рукавице. У Шпанији људи нису схватали озбиљно оно што им се препоручује, све док масовно нису почели да умиру од ове болести. Тек онда су остали у кућама. Међутим, тада је већ било касно", истакао је Радомировић.

Према његовим речима, требало би да имамо на уму да морамо да штитимо и себе и своје најближе.

"Мени је било тешко да се навикнем да носим рукавице и маску. Ако волимо некога онда је боље да останемо у кући да се не виђамо са њим", казао је Радомировић. 

Наводи да није било превише случајева који су давали личне информације заражених.

"Било је одговорних уредника и новинара који, иако су знали личне податке, нису објавили јер су знали да би то водили даљој стигматизацији не само те особе, него и његове породице. Морам да поменем наше колеге из Зрењанина, из телевизије КТВ, где је очигледно дошло до злоупотребе ванредног стања. Где је тужилац одредио притвор новинарској екипи, јер наводно нису поштовали упутства. Они су извештавали о надметању за земљиште у сред ванредног стања. Они су имали рукавице и маске. Очекујемо да тужилац одустане од гоњења, јер је реч о притиску на наше колеге", истакао је Радомировић.

Додаје да су мала и средња предузећа најугроженија, у која спадају и локални медији.

"Ми смо веома заинтересовани да ове мере које ће данас бити представљене помогну малим и средњим предузећима. Ово ће бити криза која ће се тек осећати у економском смислу. Важно је да стручњаци буду укључени у доношење ових мера", рекао је Радомировић.

У вези са СМС порукама које стижу на телефоне грађана и траже матичне бројеве, Радомировић каже да као и у свакој кризи, неко ко жели да превари и заради искористиће сваку прилику.

"Имамо апеле и банака и других институција да се проверава сваки контакт. Важно је да ако су мета старији грађани мета преваре, да питају млађе укућане и провере да ли се заиста ради о банци или некој превари", закључио је Радомировић.

Видео снимак на сајту РТС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси