Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гајовић: Медији у Србији неће преживети без помоћи државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 03. 2020.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

Државни секретар Министарства културе и информисања

Гајовић: Медији у Србији неће преживети без помоћи државе

Непрестано пратимо рад штампаних медија, без обзира да ли је ванредно стање или не.

Сматрам да медији у ситуацији ванредног стања у Републици Србији раде коректно, мада сам убеђен да то може да буде и боље. „Искакања“ појединих медија нису алармантна, али се то више односи на кршење етичких правила, а не Закона о јавном информисању и медијима, каже Александар Гајовић, државни секретар Министарства културе и информисања.

 На питање да ли то значи да је процена министарства да тренутно нема потребе за предузимањем неких других, конкретнијих мера за смањење ширења лажних вести и панике и да ли је Влада расправљала о тој теми, Гајовић каже да „лажне вести нису проблем само у Србији, већ у целом свету“. 

– На састанку Републичког штаба за ванредне ситуације, одржаном 12. марта, први сам предложио да јавно информисање грађана Србије за време ванредног стања, путем конференција за новинаре и обраћања, буде обавезно и то више пута на дневном нивоу. То информисање, како сам тада нагласио, мора бити потпуно, благовремено, професионално и истинито, јер само на тај начин можемо сузбити лажне вести. Такође сам предложио још неке мере, које су као обавезне усвојене два дана касније. Тада је, између осталих, доктор Горан Стевановић забринуто рекао да је информисање о коронавирусу у Србији катастрофално, јер је само РТС у том тренутку емитовао спотове упозорења на пандемију, док друге телевизије са националном фреквенцијом то нису радиле. Сложио сам се са њим и зато сам одмах реаговао и координирао са РЕМ-ом да спотове које су добили од МУП-а дистрибуирају свим ТВ станицама које су регистроване у земљи и да је емитовање тог материјала за све – обавезно. Медијска слика о стању у земљи и последицама коронавируса се већ истог дана поправила. Тиме сам, чини ми се, бар мало утицао да превентива у односу на опасност која нас је задесила уђе у све наше домове. Признајем да сам на том истом састанку схватио да се као друштво налазимо пред важном одлуком – или ћемо светло упалити или ће мрак да нас прогута. Лажне вести, како сам на том истом скупу упозорио, пођеднако су опасне као испаљени метак у човека. И баш зато им се морамо супротставити свим силама, мерама и без пардона. Из истих разлога непрекидно апелујемо на медијске раднике да обазриво и са дужном пажњом преносе информације, посебно за време ванредног стања, када су грађани збуњени и несигурни, истиче Гајовић. 

* Да ли министарство, нека виша инстанца или пак неки други државни органи, имају механизме којима могу да позову на одговорност неодговорне власнике или уреднике медија? 

– Наравно да имају, по пријави министарства или било ког лица које сматра да је оштећено. Јавно тужилаштво је надлежно да установи да ли се закон поштује или не. У случају непоступања по обавезама прописаних законом, покретање судског поступка је неизбежно. Министарство ће, наравно, у свакој ситуацији у којој се не поштује закон реаговати и поднети захтев за покретање прекршајног поступка, што је уосталом и наша обавеза. И моја, наравно, поготово што сам непоправљиви легалиста. 

* Да ли ће држава, с обзиром на тренутне околности, наставити да финансира медије кроз пројекте од јавног значаја и да ли ће, у будућој селекцији пројеката, имати утицаја и то како је одређени медиј извештавао током пандемије и да ли је при томе прекршио неки закон или кодекс новинара? 

– Мој лични став је да медији у Србији неће преживети без помоћи државе, без обзира што има и супротних мишљења. Из тог разлога ће рад министарства на конкурсима за суфинансирање медијских садржаја бити настављен одмах после завршетка ванредног стања и спроведених мера које је прописала влада. Подсећам, те мере владе сви морамо безрезервно поштовати, јер оне за све, без изузетака, пођеднако важе. У критеријумима за оцену пројеката јасно је назначено да се узима у обзир да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана. Такође, узимамо у обзир и доказ да су после изрицања санкција или неких других мера, предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити. Најзад, желим да нагласим да ћемо после ванредног стања у земљи наставити и са медијским реформама, допунама и изменама сета медијских Закона, како би се још више упристојила медијска сцена Републике Србије. У томе ћемо успети само ако сви њени актери буду сложни у примени, поштовању у спровођењу законских норми, што ће Министарство културе и информисања оберучке прихватити, јер му је то и обавеза. 

Новинари да покрећу тужбе

 – Такође, предлог за покретање судског поступка могу покренути и сами новинари, редакције или удружења новинара, што је реткост. Тиме би медијски радници и сами допринели смањењу ширења лажних, неистинитих вести и информација којима се уноси немир и несигурност код грађана. Немојмо чекати да само Министарство по том питању нешто учини или уради. Заједнички морамо да се боримо против негативних појава у медијима и само тако јединствени можемо победити и учинити да нам медијска сцена буде још боља. Најзад, пред законом смо сви једнаки, али и обавезни.

 

Едукацијом против лажних вести

 

– Знам да су друштвене мреже без контроле и да су извори свакојаких лажних вести које шире панику и страх код грађана, али то подразумева предузимање системских мера едукације на свим нивоима. Тим поводом, подсећам да је Министарство организовало низ радионица и скупова посвећених медијском описмењавању грађана од најранијег узраста како би их едуковали да препознају лажне вести. О том проблему, неопходна је активност свих медија у земљи, јер они имају највећи утицај на грађане и – најзначајнији суд.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси