Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Институт за медије Косова: Новинари да буду уврштени у прву категорију на линији фронта против коронавируса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2020.

Извор: Косово онлајн

Институт за медије Косова: Новинари да буду уврштени у прву категорију на линији фронта против коронавируса

Институт за медије Косова послао је писмо вршиоцу дужности премијера Аљбину Куртију, министру финансија Бисљиму Бислимију и Независној комисији за медије Косова у ком тражи помоћ за медије у ситуацији пандемије проузроковане коронавирусом, преноси Кљан Косова.

„У име радио и телевизијских кућа са лиценцом на Косову, тражимо од Владе Косова да подржи косовске медије  посебним фондом за предузећа и запослене. Медији на Косову живе од маркетинга и у ово време када се суочавамо са коронавирусом компаније су престале са рекламирањем у медијима. Сходно томе, медији (осим РТК-а који се финансира из државног буџета) у марту нису остварили никакав приход“, наведено је у писму института.

Подсeћају да на Косову функционише 170 аудио-визуелних медија који су лиценцу добили од Независне комисије за медије Косова.

Институт наглашава да за многе медије постоји ризик да буду затворени а запослени отпуштени и додаје да косовски медијски радници никад нису престали са радом, а власници медија још више су повећали трошкове, стварајући бројне дугове.

„Треба имати на уму да су половина медија приватне компаније, а половина невладине организације. Медији који функционишу као невладине организације не могу се легално задужити, па им прети затварање.  Јун је рок за плац́ање годишње накнаде за лиценцу“, наглашава се у саоптењу.

Од владе се тражи да овласти Независну комисију за медије да укине накнаду за лиценцу за ову годину, да се новинари и други радници у медијима сврстају у прву категорију борбе против Ковид-19, као и лекаре и полицијаце.

Такође се тражи финансијска помоћ власницима медија са лиценцом како би покрили трошкове за плате запослених и друге трошкове.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси