Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ана Лалић: Треба ми времена да се опоравим, у шоку сам
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2020.

Извор: Бета

Ана Лалић: Треба ми времена да се опоравим, у шоку сам

Новинарка портала Nova.rs и чланица Управног одбора Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Ана Лалић изјавила је данас да је још у шоку и да јој треба времена да се опорави након синоћног привођења због текста о лошим условима за лечење пацијената у Клиничком центру Војводине током пандемије вируса корона.

"Провела сам ноћ без сна. Још увек нисам сварила и стигла да оџивим оно што сам ноћас преживела, треба ми времена да ми се слегну утисци. Полиција је била коректна. Било је страшно када нам је упало шест полицајаца у стан и када су претресли баш све", казала је Ана Лалић у емисији коју је на Фејсбуку уживо емитовало НДНВ.

Додала је да јој је полиција запленила опрему за новинарски рад, лаптоп и два телефона, и казала да се нада да ће јој то ускоро бити враћено.

Председник НДНВ-а Норберт Шинковић оценио је да случај привођења Ане Лалић говори да су демократија и људска права "на издисају" а да су институције "постале средство за обрачун са новинарима".

"Ово је демонстрација силе. У ванредном стању ово је огромно упозорење за све нас да морамо да пратимо остваривање људских права и новинарских слобода, јер ту је кључ за контролу власти", поручио је Шинковић.

Главни уредник портала Nova.rs Веселин Симоновић рекао је да је очекивао, након што је Влада Србије донела Закључак којим се ограничавају медијске слободе, да ће бити застрашивања али не и хапшења новинара.

"Ану Лалић познајем добро, она је веома храбра новинарка и са овим привођењем су је само још више ражестили и сада ће још више да истражује", казао је Симоновић.

Додао је да су пре неколико дана и он и још једна новинарка Нове.рс били на разговору у полицији "због неких текстова који нису били по укусу власти".

"Влада Србије је доношењем Закључка покушала да још ојача аутоцензуру код новинара. Суштина је била да се застраше новинари. Али, нико од нас није застрашен, сем што смо се плашили за нашу драгу Ану", навео је Симоновић.

Оценио је да јутрошња најава председнице Владе Србије Ане Брнабић да ће Закључак бити повучен звучи "карикатурално", а посебно то што је премијерка преузела на себе кривицу.

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић рекао је да охрабрује реакција медијских удружења и новинара, и солидарност која је том приликом исказана и оценио да је то сигурно у знатној мери утицало на одлуку власти да повуку спорни закључак.

"Ово је последње упозорење за власт да се опамети и да не хапси новинаре, који само констатују шта је истина. То је нечувено! И овај случај је показао с ким имамо посла", рекао је Бодрожић.

Адвокат и извршни директор НДНВ-а Вељко Милић оценио је да је привођење Ане Лалић било упозорење и вид притиска на новинаре како да извештавају у садашњим условима.

"Влади Србије би било боље да се бави борбом против лажних вести у својим редовима, а било је бројних примера за то. Борба против лажних вести не сме да се користи као средство за обрачун са новинарима и медијима", казао је Милић.

Додао је да Ана Лалић, као и сваки други новинар, није дужан да открије своје изворе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси