Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији у региону пишу о “драконским” мерама у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2020.

Аутор: Ана Вушовић Марковић Извор: Nova.rs

Медији у региону пишу о “драконским” мерама у Србији

После увођења полицијског часа у нашој земљи и претње да ће бити кажњени они који у етар пусте информацију неовлашећног лица, медији у региону, запрепашћени овим драконским мерама, пишу да у Србији "онај ко погрешно протумачи изјаву Кризног штаба, може у затвор."

Наиме, Јутарњи лист  је јуче, док се још није десило хапшење наше колегинице Ане Лалић, писао о Влади Србије која је донела одлуку према којој је Кризни штаб једино тело овлашћено за службене информације о епидемиолошкој ситуацији у земљи, што је потстакло снажна противљења новинарских удружења, невладиног сектора, струковних организација које су ту одлуку упоредиле са увођењем цензуре.

“Сва обавештења јавности даје председница Владе или особе које овласти Кризни штаб”, наведено је у закључку Владе од 28. марта, који је ступио на снагу објављивањем у Службеном гласнику.

Наиме, закључком је одређено и да сви градоначелници, председници општина и штабови за ванредне ситуације локалних самоуправа, све информације у вези са коронавирусом на својим подручјима шаљу искључиво и само Кризном штабу.

Исто важи и за здравствене установе, здравствене раднике или особе задужене за правна питања у здравственој установи.

Влада је упозорила да се сви информишу о предузетим здравственим мерама, а информације које дају “неовлашћене особе” не могу се сматрати “тачним и провереним”. Према онима који такве информације дају, могућа је примена прописа “који се односе на одговорност и правне последице за ширење дезинформација у периоду ванредног стања”.

Кршење Устава

Такви Владини закључци изазвали су низ критика новинарских удружења, невладиних организација и правних стручњака, а заједнички назив већине је да закључци извршне власти нису у складу са Уставом Србије, те да због својих нејасноћа могу склизнути у цензуру.

“Није у складу са Уставом, није у складу са Законом о доступности информација од јавног значаја, није ни у складу са Законом о јавном информисању”, поручује Тамара Филиповић из Независног удружења новинара Србије (НУНС).

“Ово заиста може прерасти у цензуру”, каже она, уз оцену да “тако нешто не треба да постоји чак ни у време ванредног стања”.

На телевизији Н1 упоредили су то стање са Мађарском, подсећајући да је парламент у Будимпешти, у сврху борбе против коронавируса пре два дана “одобрио закон по којем премијер (Виктор) Орбан добија практично неограничено право владања”.

“Тамошњи аналитичари препознају држање корака у последњим поступцима мађарских и српских дужносника”, наводи Н1, цитирајући политичког коментатора Габора Бодиса, који указује како се “до гротескних размера” повећава сличност челника две државе у односу према медијима и да у Мађарској “ако неки новинар или уредник погрешно тумачи ставове или изјаве кризног штаба – може зарадити затвор”.

Новинарска удружења затражила су јуче да Влада “најхитније укине” одлуку којом се за обавештавање јавности о коронавирусу овлашћује искључиво Кризни штаб, уз упозорење да то “може имати далекосежно лоше последице”.

Влада Србије има два кризна штаба: здравствени, на чијем је челу Ана Брнабић и економски, који води председник Србије Александар Вучић.

Брнабић: Нема више привођења

Наиме, оно што су најавили то су и остварили, када је синоћ наша колегиница, новинарка Ана Лалић приведена и одређен јој је притвор од 48 сати, због теста о КЦ Војводина. Њено привођење подигло је, и бацило прашину у очи власти. Негативни коментари о поступку надлежних и реакције подршке Ани, низале су се до јутарњих часова на друштвеним мрежама. Очигледно под притиском и будни оком како државе, тако и региона и целе Европе, председница Владе Србије Ана Брнабић је поводом овог случаја изјавила да јој је жао што се то догодило, али да је ширење лажних вести током ванредног стања озбиљан прекршај.

“Апеловаћу да више нема привођења, чак и људи који говоре лажи. Нека свако ради свој посао, а Влада ће се више бавити да оповргне те лажи. Не желим да дам изговор Тањи Фајон, Харлему Дезиру да причају како у Србији не постоји слобода говора, а учинили смо више од свих”, рекла је Брнабић гостујући на Радио телевизији Србије.

Подсетимо, полиција је у среду увече привела новинарку портала Нова.рс Ану Лалић из Новог Сада, након што је Клинички центар Војводине (КЦВ) обавестио тужилаштво и полицију да је својим текстом узнемирила јавност и наштетила угледу те здравствене установе. Лалић је, између осталог, у тексту навела да КЦВ има проблем са “хроничним недостатком основне опреме и потпуно хаотичним условима рада у време пандемије”.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси