Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директорка Клиничког Центра Војводине се жали на новинаре, а на позиве не одговара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2020.

Аутор: Јована Томић Извор: ЦИНС

Директорка Клиничког Центра Војводине се жали на новинаре, а на позиве не одговара

Док се жали на непрофесионалност новинара и наводне лажне вести, директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић од јуче није одговорила на више од десет позива новинара ЦИНС-а. Ипак за њене изјаве као и информације о стању у овој здравственој установи не остају ускраћени сви – оне се појављују у медијима блиским власти.

Новинарка Нове С Ана Лалић, ауторка текста КЦ Војводина пред пуцањем: Без заштите за медицинске сестре јуче је пуштена из притвора где је провела ноћ по пријави здравствене установе о чијим је лошим условима за рад писала. Клинички центар Војводине (КЦВ) пријавио је полицији новинарку јер је, по њиховој оцени, узнемирила јавност.

Поред пријаве по којој су надлежни експресно реаговали и Лалић привели истог дана, КЦВ је издао и саопштење у којем наводи да је извештавање новинарке портала Нова С нетачно, непроверено и злонамерно.

Међутим, док тврди да су наводи анонимних извора нетачни и злонамерни КЦВ, према сведочењу саме новинарке, није одговарао на њене позиве и послата питања. Читаоци су остали ускраћени и за коментар Покрајинског секретаријата за здравство који јој такође није одговарао.

Новинари Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) покушали су да провере колико је тешко од ове две институције добити одговоре.

Са циљем да сазнамо како је и због чега одлучено да се новинарка пријави полицији, као и на који начин су проценили да је спорни текст узнемирио јавност, ЦИНС је јуче, 2. априла, затражио одговор од портпарола Клиничког центра Војводине Синише Кнежевића. Односно, покушали смо да тражимо одговор јер се Кнежевић није јављао. Након тога, позвали смо и докторку Едиту Стокић, директорку те здравствене установе.

При првом покушају да добијемо њен коментар, јавила нам се секретарица. Реченица коју су новинари ЦИНС-а неретко чули у истраживању о броју респиратора у српским здравственим установама, није изостала ни тада – „директорка је тренутно на састанку“.

„Покушајте за једно сат времена, не знам сад да вам кажем тачно време, нити распоред њених обавеза. Мења се из минута у минут”, речено нам је.

Након тога смо безуспешно позивали директорку још три пута. Видевши пропуштене позиве, Стокић нас је коначно назвала.

„Ја само да завршим примопредају налаза који су ми сад стигли и ја се вама јављам”, уверавала нас је она.

Међутим, ни након сат времена чекања позив није уследео. Још шест пута након тога покушали смо да се чујемо са њом, а од Стокић нам је, уместо јављања, стизала порука у којој пише да ће нас позвати. Позив смо безуспешно чекали до краја јучерашњег дана. Ни данас ситуација није била другачија – наши позиви били су без одговора.

У исто време док је за питања ЦИНС-а била заузета, Едита Стокић дала је Куриру ексклузиван интервју у којем демантује наводе анонимних извора у спорном тексту Ане Лалић.

„Сви смо се школовали да се бавимо својим послом. Као што ми лекари поштујемо Хипократову заклетву и здравље пацијента нам је светиња, тако очекујем од новинара социјалну одговорност и професионализам”, казала је директорка КЦВ-а за Курир.

Поред изјаве овај али и други провладини медији су, судећи по фотографијама које су објавили, имали увид и у документа клиничког центра у којима се наводи стање заштитне опреме коју поседују.

О дискриминацији медија, ЦИНС је раније писао, када нашој новинарки није допуштено да присуствује конференцији за новинаре председника Србије Александра Вучића јер је због короне конференција била само за телевизије и новинске агенције.

Ако хоћеш одговоре, дођи у Нови Сад

ЦИНС јуче није успео да добије коментар ни из Покрајинског секретаријата за здравство. Након неодговарања на позиве, Биљана Гаврић из односа са јавношћу овог секретаријата нас је јутрос поруком позвала да дођемо у Нови Сад на данашњу конференцију за штампу па да тамо питамо шта нас занима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси