Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јанковић: Недопустиви напади на новинарке и докторку Кисић Тепавчевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 04. 2020.

Извор: Н1

Јанковић: Недопустиви напади на новинарке и докторку Кисић Тепавчевић

Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, изјавила је у Новом дану да су многе жене и током ванредног стања биле изложене недопустивом говору и сексизму. "Потпуно је невероватно да те предрасуде и стереотипи функционишу и у време ванредног стања", поручила је она и као пример напада навела новинарку Н1 Жаклину Таталовић и докторку Дарију Кисић Тепавчевић.

"Напад на докторку Кисић Тепавчевић је недопустив, али не само на њу. Имали  сте прилике да видите (напад) и на наставницу ликовног, која је врло предано обављала посао, као и на новинарку Жаклину Таталовић, која је такође била изложена на друштвеним мрежама недопустивом говору и сексизму. Ми смо то осудили, потпуно је невероватно да те предрасуде и стереотипи функционишу и у време ванредног стања. Многи се нису судржали, па су и у овим верменима, радили нешто што је недопустиво, а то је да све оно што жена ради коментаришу на основу њеног изгледа или је своде на објекат", истиче Јанковић.

"Никако не значи да имамо права да коментаришемо било чији изглед, или да наставница која је обављала свој посао да буде изложена коментарима, поготово што су многе од њих биле принуђене да се навикну на јавна обраћања", наводи она.

Додаје да сви требамо да схватимо да се сада налазимо у посебном стању и  да морамо да се прилагодимо на поједина ограничења.

"Морамо да будемо толерантни и да се више поштујемо и разумемо", поручује Јанковић.

Она наводи да је неприхватљивих коментара од увођења ванредног стања било и према најстаријим суграђанима, али и према оболелима од коронавируса.

"Многи од њих су нам се обраћали због тога што су извређани, или што им се не пружа здравствена заштита. Право да вам се пружи здравствена заштита није укинуто, нити би могло да буде дерогирано за време ванредног стања. Издали смо упозорење, и након тога се није десило да имамо исту притужбу од грађана", каже она.

Напомиње да су се жалили и радници који су стигли из иностранства, а који су нападани чак и на насловним странама појединих дневних листова, а слично томе се десило и туристима који су били на одмору.

"Људи који су отишли на одмор 5. или 10. марта, како су могли да знају да ће све мере бити уведене, а резервисане су пет, шест месеци унапред? Људи нису могли да буду видовити у октобру или новембру да ће овако нешто да се деси", напомиње Јанковић.

Она оцењује да је наша држава благовремено предузела мере заштите од ширења коронавируса.

Медији играју огромну улогу у нашој информисаности

Повереница се осврнула и на случај новинаке портала Nova.rs Ане Лалић која је приведена због наводног ширења панике и њеног текста о стању у Клиничком центру Војводине.

"Најоштрије осуђујем нападе на новинарку која има право да ради свој посао, и мислим да је поуздана и благовремена информација јако важна, и да медији играју огромну улогу у нашој информисаности, па често могу да буду и спасиоци здравља и живота. Мислим да је јако важно што је Влада Србије повукла закључак, који је и мени као правнику, створио конфузију шта то заправо у пракси значи. Потпуно сам сагласна са порукама које су стигле од међународних организација, да ниједна мера за спречавање ширења дезинформација и панике, не може бити оправдање за дерогирање слободе медија", наглашава Јанковић.

Оцењује да је Влада Србије донела праву одлуку о свокодневним конференцијама за штампу надлежних, као и да сви јавни функционери имају обавезу да одговарају на питања новинара.

"Не постоји ништа битније него да у невољи која нас је снашла заједнички радимо на томе да будемо део решења проблема. То је једино оно што можемо у овом тренутку, свако да ради свој посао", нагласила је Јанковић и поручила да нико нема право да шири лажне вести и дезинформације, као ни да гуши слободу медија.

Говорећи о томе који су се грађани највише обраћали, она појашњава да су то у почетку били самохрани родитељи, али након упућивања предлога Влади Србије да да јасну инструкцију послодавцима, тај проблем се у највећој мери превазишао.

"Сада нам се обраћају поједини грађани који се жале да су остали без посла. То је нешто што је највећи проблем и практично представља други удар, након што смо доживели удар на наше здравље. Тешко је разумети да су неки неки послодавци пожурили да одмах дају отказе", упозорава Јанковић.

Омогућити кретање неговатељима и за време полицијског часа

Подвукла је да се током ванредног стања појавила потреба да се особама која пружају негу другим лицима по различитим основама, омогући кретање и ван забране.

"Имате посебне врсте инвалидитета , типа квадриплегија, где је потребна помоћ увече како би се те особе припремила за спавање. То су неке ствари које нису могле да се предвиде", закључује она.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси