Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереник: Подаци о личности заражених корона вирусом не смеју бити јавни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Повереник: Подаци о личности заражених корона вирусом не смеју бити јавни

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић казао је данас да подаци о личности пацијената заражених корона вирусом не смеју бити јавни.

Мариновић је за телевизију Прва рекао да податке о здравственом стању треба објављивати, као и број заражених и број смртних случајева, али је додао да се мора водити рачуна о чувању приватности.

Према његовим речима, здравствени радници су у обавези да податке о пацијентима размењују између себе, као и са другим здравственим установама, али да ти подаци не смеју изаћи из оквира те струке.

Мариновић је подсетио да је реаговао на објављивање података о личности „нултог пацијента“ у медијима.

„То су основне моралне норме. Он ће оздравити и ово ће све проћи и пацијент треба да настави редован живот“, навео је повереник и додао да „треба мислити о томе пре него што се подаци објаве“.

Он је казао да је апеловао на послодавце да не износе податке о зараженима, наводећи да је битно да заражени не долазе на посао као и да остали запослени буду упућени да је „неко од колега заражен“ али не и податке о личности.

Мариновић је навео да су грађанима и током ванредног стања доступне све информације као и до сада, али је додао „нема непосредног контакта“ са грађанима, већ се комуникација одвија путем мејла.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

06.04.

2020.

Слободан [нерегистровани] у 22:45

АПСУРД

Како знатижељан новинар да направи истиниту репортажу о, на пример, зараженој особи од корона вируса ако не зна ни ко је то!? Одакле да крене? Па, доктори питају сваког оболелог са којим људима је у последње време оболели био у контакту да би и те људе позвали на тестирање и утврдили да ли су позитивни или негативни. Како здрави да знају да ли треба да оду на тестирање јер не знају ко из њиховог окружења има корона вирус!? Па, тако ће зараза само да се шири као непрекидан ланац. Премијер Енглеске и Принц Чарлс као и многе друге познате личности си јавно објавиле да имају корона вирус - тако су људима из свог окружења ставили до знања да и они оду да се тестирају!!! Медији објаве име обичног лопова а имена оболелих од корона вируса се крију. То буди сумњу да неко крије праву истину и манипулише подацима. Новинари онда не могу брзо да истраже цео случај и да упознају јавност са искуствима оболелих, лечених и излечених!!!

Одговори
пон

06.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 20:53

svašta

Pa nije sramota biti bolestan, a dobro je da se zna ko je zaražen, da bi se izbegli kontakti i dalja zaraza. Nema zaštite podataka u vremenu pandemije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси