Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Петровић: Мала бара, пуно таблоида, новинари Н1 прокажена врста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Петровић: Мала бара, пуно таблоида, новинари Н1 прокажена врста

Закључак о информисању који је Влада донела, а после повукла, био би сасвим нормалан и оправдан у некој земљи која није Србија, и у којој власт, и када није ванредно стање, нема ту аспирацију да гаси медије, изјавио је главни и одговорни уредник листа Данас Драгољуб Дража Петровић.

Он је у подсетио да је већ првог дана пошто је донет Закључак "довео до тога да једна новинарка оде у притвор".

Што је најгоре, новинарка Ана Лалић није само објавила на текст на сајту, "већ је тражила и изјаву друге стране", Клиничког центра Војводине, "али јој они нису одговорили", указао је Петровић.

Како је напоменуо, друга страна мора "што пре да изађе у сусрет новинарима" и каже да ли су наводи тачни или не, "да пошаље некакав одговор".

Према оцени Петровића, врло је осетљиво правити новине у доба ванредног стања, "и по томе нисмо јединствени у свету". Извештавање у доба короне, како је објаснио, исто је и као свако извештавање у доба ванредног стања, јер "увек постоји опасност да објавите неку ствар која је нетачна и која може изазвати узнемирење јавности".

Петровић истиче да читаоци свакога дана мејлом шаљу информације "о дешавањима у болницама и својим зградама", и да је то "једна какофонија информација". Сматра да такве информације "не можете ни да проверите, ни да их објавите" и наглашава да је већина њих "на ивици ширења панике".

Упитан о лажним вестима које се појављују у медијима, Петровић је одговорио да му је било "симпатично" што је на једној конференцији за штампу на тај проблем указао колега Драган Вучићевић.

Он је уверен да лажне вести постоје и када стање није ванредно и указује да их на друштвеним мрежама шире и "неке политичке интересне групе, и на власти, и у опозицији".

"Ако имате медијску писменост, нећете насести на то", рекао је Петровић и поручио да је најбоље да професионални медији провере вести које "колају у јавности, шире панику и доводе људе у заблуду", и да објаве само оно што је тачно. Према његовом мишљењу, новинари у Србији имају потешкоћу, јер "има мало пристојних медија у којима би волели да раде".

С друге стране, како је приметио, ти медији имају проблем да приме све заинтересоване, пошто су у веома тешкој финансијској ситуацији. Зато новинари "морају да раде по неким информерима и српским телеграфима", оценио је Петровић и констатовао да људи обично мисле да тамо раде "неки бауци", а то су нормални људи и професионални новинари.

Како је образложио, "они просто морају да издржавају своје породице и плаћају кредите, па раде нешто чега је већину њих срамота". После укидања ванредног стања, уследиће права битка за радна права новинара, предвидео је Петровић, јер ће "друштво вероватно осиромашити, многе ће фирме пропасти, док се оглашивачи неће оглашавати као раније".

Међу новинарима у Србији постоји "јасно ископан ров"

У таквој ситуацији, прецизирао је он, потребна је, не само помоћ државе, него "чак и Европске уније, која је такође у тешкој ситуацији". Међу новинарима у Србији постоји "јасно ископан ров", описао је Петровић и нагласио да постоје новинари који су "провладини" и они који "покушавају да одрже професију тако што се држе правила".

Мисли да солидарност постоји "са обе стране рова, али преко тог рова не постоји", за шта је одговорна држава својом поделом на подобне и неподобне медије. Држава је створила атмосферу у друштву да је основна улога медија "да хвале потезе власти", оценио је Петровић.

Новинари телевизије Н1 су "нека прокажена врста", рекао је он и подсетио да се о новинарима редакција Инсајдер, Време, НИН и Данас говори да "раде против државе", ако критикују власт.

"Ако председник државе прозива медије да су непријатељски, амерички, противнички, опозициони, Ђиласови и Шолакови, иако већина тих формулација нису тачне, онда имате друштво које посматра новинаре као зле чике и тете које покушавају да нашкоде нашој земљи која иде у будућност", илустровао је Петровић.

Описујући стање на медијској сцени, Петровић је он је упозорио да "држава представља да се бавите неким недозвољеним послом", уколико критикујете власт.

"То је једна мала бара и пуно таблоида и продржавних медија. Они медији који покушавају да извештавају професионално су нека врста инцидента", закључио је Петровић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси