Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат поднео кривичну пријаву против одговорних у РТВ-у због преноса литургије у Новом Саду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2020.

Аутор: Екипа VOICE Извор: VOICE

"У случају да се неко заразио вирусом током литургије, пола телевизије ће морати да иде у изолацију"

Синдикат поднео кривичну пријаву против одговорних у РТВ-у због преноса литургије у Новом Саду

Синдикат Независност Радио-телевизије Војводина поднео је кривичну пријаву против руководилаца у сектору технике „због непоступања по здравственим прописима за време епидемије“, јер су 22. марта упутили запослене из мобилне технике да реализују директан пренос литургије у Саборној цркви у Новом Саду.

Руководиоцима се на терет ставља да за време епидемије вируса корона нису поступали по прописима за његово сузбијање.

Како се наводи у кривичној пријави, они су издали налог запосленима у мобилној техници РТВ-а да 21. марта до 16 часова оспособе репортажна видео и аудио возила, да би сутрадан реализовали директан пренос литургије у Саборној цркви у Новом Саду.

Запослени су 22. марта реализовали пренос литургије, иако према петоро запослених који истовремено раде у репортажним видео колима и четворо запослених који истовремено раде у репортажним аудио колима руководиоци нису предузели мере у циљу заштите њиховог здравља, јер су им наложили да раде у условима у којима лако може доћи до ширења корона вируса, наводи се у пријави.

Наиме, заједнички простор у репортажним колима који су запослени делили није већи од неколико квадратних метара, што је противно члану 4. Уредбе о организовању рада послодаваца за време ванредног стања. Самим тим, руководиоци  нису предузели мере у циљу заштите њиховог здравља и потенцијално су их довели у опасност ширења корона вируса, сматра синдикат.

О поменутој литургији, коју је преносио РТВ, известили су многобројни медији у Србији објавом снимка на ком се види да је велики број грађана стајао у реду испред цркве и да су се сви причешћивали истом кашичицом, упркос упозорењима и мерама које су донете, како би се спречило ширење епидемије.

Служба је вршена само дан након што је поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј позвао свештенство да богослужења прилагоде одлукама Владе Србије, које између осталог подразумевају и забрану окупљања више од пет особа на једном месту.

Током службе тек по који верник носио је заштитну маску. По завршетку верске службе они су у дугачкој колони чекали на причест из исте кашичице, а водитељка преноса на РТВ-у је у једном моменту рекла како је “причешће највећи могући лек за душу и тело“.

Након литургије у Новом Саду реаговала је стручна јавност, а епидемиолог Зоран Радовановић је истакао да се коришћењем исте кашичице за причешће лако може пренети корона вирус, али и више десетина других заразних клица.

“Не ради се само о епидемији, ради се о превасходно хигијенском, цивилизацијском питању. Треба поштовати верска осећања, али смо ипак у 21. веку и неукусно је нешто што је било у туђим устима, ставити у своја“, рекао је Радовановић. 

Пренос је могао бити реализован са много мање ризика

Синдикат је кривичну пријаву послао 1. априла Основном јавном тужилаштву у Новом Саду и предложио да поред окривљених буду саслушани и запослени у репортажним колима који су на свом радном месту више сати били изложени здравственој опасности.

Како се наводи у пријави, руководиоци су били упознати са чињеницом да су репортажна видео и аудио возила врло уска и врло мале површине, али и поред тога нису предузели било какве мере заштите, како би запосленима обезбедили услове рада који су безбедни и сигурни.

„Упркос томе, запосленима су наложили да реализују директан пренос литургије који је у датим околностима једино могао бити реализован на други начин, како би се смањила могућност да се међу запосленима шири вирус. Уколико нису могли да обезбеде безбедан и здрав рад, одговорна лица нису смела послати запослене на радни задатак који је опасан по њихово здравље“, пише у кривичној пријави.

За кривично дело Непоступање по здравственим прописима за време епидемије (Члан 248. Кривичног законика Србије) прописује да ће свако ко за време епидемије опасне заразне болести не поступа по прописима, одлукама или наредбама којима се одређују мере за њено сузбијање или спречавање, бити кажњен новчаном казном или затвором до три године.

Информативни програм ради несмањеним интензитетом, иако нема догађаја

Од проглашења епидемије корона вируса многе програмске целине у РТВ-у раде смањеним интензитетом и у складу са препорукама Владе Србије и менаџмента покрајинског јавног медијског сервиса. Када је реч о Првом програму телевизије, многе редакције – попут документарне, спортске, забавне и редакције за културу – озбиљно су смањиле програмске активности, а запослени углавном раде од куће.

Међутим, то није случај у Информативном програму јер се готово све емисије и даље припремају и емитују. Свакодневно је на распореду по десет и више новинара те медијске куће, иако у Новом Саду последњих недеља готово и да нема догађаја за праћење. Поједини новинари тврде да их позивају да дођу на посао иако немају никаква задужења, и тиме се само излажу већој здравственој опасности боравком у истом простору са повећаним бројем људи.

Иако је препорука да смене трају дуже и да буде ангажован што мањи број људи, уредници на распоред стављају и новинаре који нису из Информативног програма већ раде у другим редакцијама, где сада имају смањен обим посла.

Редакција VOICE ступила је у контакт са руководиоцем једне програмске целине која је смањила обим посла услед новонастале ситуације, који каже да је покушао да уредницима Информативног програма објасни да не нема разлога да толики број људи стављају на распоред, али без успеха. „Уколико нам се вирус увуче у зграду РТВ-а, већи број новинара мораће да иде у изолацију јер су били у блиском контакту. Питање је ко ће онда моћи да ради“, рекао је уредник чије је име познато редакцији VOICE-а.

Неколико запослених у мобилној техници, чија су имена позната редакцији, рекли су за VOICE да је пренос литургије могао бити реализован са много мање људи и опреме, али је неко очигледно донео одлуку да се по сваку цену иде на терен са максималним бројем људи и опреме.

„Један од руководилаца је почео да нас позива да се брзо организујемо и одемо у Петроварадин да оспособимо репортажна кола за потребе преноса литургије. Сви смо били затечени и изненађени јер овог снимања није било у недељном распореду. Сутрадан су на снимање ишли људи које је руководилац буквално нахватао мобилним телефоном, мимо било каквог распореда“, рекао је за VOICE запослени у мобилној техници.

Он је истакао да запослени у мобилној техници распоред за снимање, по Колективном уговору РТВ-а, морају добити најкасније 48 сати пре одласка на снимање догађаја, што овога пута није био случај.

„Наш рад већ је био редукован због ванредног стања и долазили смо на посао само по позиву, и то на мање захтевније програмске задатке. Сви смо били затечени и уплашени, али се део нас одазвао и ризиковао своје здравље да би пренос литургије био реализован“, рекао је саговорник VOICE-а.

Његов колега који тог дана игром случаја није био на снимању јер није био доступан приликом телефонског позива свог шефа, сматра да је у питању незапамћен скандал и потпуно погрешна процена руководилаца у РТВ-а.

„По доласку на снимање људи су најпре морали да развуку каблове и опрему унутар цркве и у порти, а потом да бораве у скученом простору репортажних кола. Сво време био је велики број верника у порти, већина њих без заштитних маски, са којима су неминовно дошли у блиски контакт. Када је уследило причешће неким мојим колегама се слошило, а поједини су хтели и да упозоре вернике да то не требају да раде“, рекао је он.

Како је још за VOICE рекао, звучи му невероватно да је неко напречац решио да се ради директан пренос јер је директорка програма већ по избијању епидемије послала упутство свим руководиоцима да максимално смање број извршилаца и да рад организују у дужим сменама, како би што мање људи долазило у међусобни контакт.

„И поред препорука Владе Србије и упутства директорке, неко је у Техници мислио да је паметнији од свих и свесно жртвовао више од 30 људи који раде у различитим редакцијама РТВ-а. У случају да се неко заразио вирусом током литургије, пола телевизије ће морати да иде у изолацију. То је нечувено“, закључио је запослени у мобилној техници.

Само недељу дана касније РТВ је поново снимао литургију у Саборној цркви у Новом Саду, али овога пута са такозваним мобилним ТВ сетом за који је потребно неколико људи. Цела црквена церемонија овога пута је прошла без репортажних кола и без видљивог причешћа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси