Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Питање лажних вести је питање релевантности извора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2020.

Извор: Танјуг

Питање лажних вести је питање релевантности извора

Нетачне вести, посебно у ситуацији када смо у озбиљном временском шкрипцу, задају проблеме, сматра др Предраг Кон и истиче да код фејк њуза није увек у питању новинар, већ извор од којег је новинар добио понекад и нетачну информацију.

"Новинари професионално раде свој посао и преносе информације које добијају, и, лично сматрам, раде најбоље што знају, као и ми што радимо најбоље што знамо. Друго је питање да ли су вести које преносе тачне или нису, што зависи од извора", рекао је Кон поводом питања новинара како медицинска струка коментарише "нападе на новинаре" и "зашто струка не брани новинаре", а надовезујући се на питање о извештају Нове из КЦВ.

Када је реч о вести о КЦВ, Кон је рекао да је можда било боље да је то било питање на једној од прес конференција, јер би, можда, њима самима било мало непријатно, али би проверили и опет би се добила тачна информација.

Људи се, каже, па и медицинско особље, каткад уплаше више него што за то има разлога, па могу бити извор нетачних информација.

"У сваком случају, свака вест од вас се одмах проверава", рекао је Кон.

Додао је да разуме новинарски кодес заштите извора и да то исто прихвата, али је напоменуо да то може некада да прозурокује и краткотрајне штете.

На констатацију новинара да "представници власти оптужују поједине медије да износе неистине", а да има заражених лекара, те упитан ко је у праву, Кон је рекао да се у таквим стварима штета мери сатима утрошеним у доказивање које није било потребно, уместо у лечење.

"Да ли је корисно да дође до преиспитаивања… То је релативно. Нетачне вести, посебно у ситуацији када смо у озбиљном временском шкрипцу, задају проблеме. Али, то не значи да не треба да се пита. Боље да одговоримо да не знамо, па да сутра дођемо са тачном информацијом, него да се негде верује некоме, колико год био велики стручњак", рекао је Кон.

Упитан да ли је тачно да је корона у ушла у породилиште у Шапцу, он је рекао да нема ту информацију.

Немам ни ја, додала је заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси