Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удружење БХ новинари траже од РС и Федерације несметан приступ информацијама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2020.

Аутор: Бета Извор: Н1

Удружење БХ новинари траже од РС и Федерације несметан приступ информацијама

Управни одбор Удружења БХ новинари захтева од Владе Републике Српске и Владе Федерације БиХ да обезбеде несметан приступ информацијма и одлукама у вези са епидемијом корона вируса у БиХ на сигуран и слободан начин, без икаквих ограничења, цензуре или рестрикција према новинарима.

"Такав приступ захтева хитно повлачење одлука и уредби са законском снагом, које се односе на ограничавање слободе изражавања и мишљења у медијима и на друштевним мрежама, као и укидање овлашћења појединцима, полицијским и другим безбедносним агенцијама да цензуришу медије и грађане, уз спровођење брзих истрага или одређивање јако високих новчаних казни, као у Републици Српској", каже се у саопштењу.

У уторак је ступила на снагу Уредба председнице Републике Српске Жељке Цвијановић којом се "забрањује изношење или преношење лажних вести или тврдњи којима се изазива паника или теже нарушава јавни ред или мир" и то путем "средстава јавног информисања, друштвених мрежа или других сличних средстава".

Из Удружења БХ новинари навели су да је и Влада Федерације БиХ, путем Министарства унутрашњих послова и јединица за сајбер криминал, пре извесног времена почела примењивати мере праћења и надзора над информацијама које се шире путем друштвених мрежа, у оквиру чега је покренуто пет кривичних поступака због наводног ширења лажних информација и панике.

Управни одбор БХ новинара оцењује да је недопустиво да се под кринком борбе против лажних вести и ширења панике међу становништвом, покушава угушити професионално новинарство, које укључује критичко процењивање одлука влада ентитета и кантона, као и надлежних кризних штабова.

"Без обзира на ванредне околности, противно је свим демократским вредностима заводити институционалну цензуру и ограничења слободе изражавања и информисања, те давати широка овлашћења појединцима ангажованим у кризним штабовима или полицијским и сигурносним агенцијама да тумаче и 'регулишу' према својим мерилима новинарска права и медијске слободе", каже се у саопштењу.

УО БХ новинара је најавио да да ће позвати међународне организације и европске институције за заштиту слободе изражавања и мишљења, да реагују на цензуру информација у вези са Ковидом19 и вршење институционалне репресије над слободом изражавања у БиХ.

УО БХ новинара је скренуо и пажњу на ограничен и отежан приступ информацијама у поседу Владе и Кризног штаба Федерације БиХ, као и Кризног штаба и Владе Кантона Сарајево, који и даље цензуришу информације и остављају већину новинара без двосмерне комуникације и свеобухватних одговора на питања о епидемији корона вируса и њеним последицама на грађане, привреду и друштвени живот.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси