Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  О Пантићевом убиству сведочило 17 људи, а ни после 19 година се не знају наручиоци смрти и егзекутори новинара "Новости"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 05. 2020.

Аутор: З. Г. - В. Ц. С. Извор: Новости онлајн

Тужилаштво води истрагу против непознатог починиоца, формирано 18 предмета

О Пантићевом убиству сведочило 17 људи, а ни после 19 година се не знају наручиоци смрти и егзекутори новинара "Новости"

Од доношења наредбе о спровођењу истраге поводом смрти дописника "Вечерњих новости" Милана Пантића, пре две године, саслушано је 17 сведока за које се претпостављало да би могли да имају извесна сазнања о овом кривичном делу, каже за наш лист виши јавни тужилац у Јагодини Радослав Вучковић.

- Формирано је 18 предмета ради спровођења посебних доказних радњи, предвиђених Закоником о кривичном поступку, као и три предмета са замолницом за пружање међународне правне помоћи - каже тужилац Вучковић.

Он додаје да је у сарадњи са Полицијском управом у Јагодини, као и радном групом Дирекције полиције при МУП, настављено прикупљање доказа ради расветљавања свих околности извршења овог тешког и друштвено нарочито опасног кривичног дела, а ради стварања могућности да се кривични поступак оконча правноснажном пресудом и праведном казном.

Више јавно тужилаштво у Јагодини донело је наредбу о спровођењу истраге против непознатог учиниоца 30. јануара 2018. године због постојања основа сумње да је извршио кривично дело убиства. Наш новинар, дописник из Јагодине Милан Пантић убијен је у ходнику, испред свог стана, 11. јуна 2001. Пре три године, Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара, изјавио је да су у Комисији убеђени како је мотив била пљачкашка приватизација о којој је Пантић писао, а у којој је више особа примило милионско мито. И ова афера је, баш као и Пантићева егзекуција, остала без судског епилога.

Како је Матић тада истакао, предмети у вези са том приватизацијом налазе се у Вишем јавном тужилаштву у Београду и у Тужилаштву за организовани криминал, а током целе истраге било је много пропуста и опструкција који су је реметили.

Награда "Милан Пантић", коју су установиле "Вечерње новости" у знак сећања на свог дописника, овог јуна биће додељена 19. пут. Традиционално, она се уручује на дан његовог убиства у Народној библиотеци у Јагодини, после помена на Градском гробљу и полагања цвећа на месту убиства и на спомен-бисти Пантићу на тргу који носи његово име.

Конкурс траје до 30. маја, а одлуку о добитнику награде донеће петочлани жири, који чине представници редакције "Новости", новинарских удружења, породице Пантић и локалног медија из Јагодине. Предлози се шаљу на мејл pr@novosti.rs или на адресу Компанија "Новости", Трг Николе Пашића 7, Београд, са назнаком "За конкурс МИЛАН ПАНТИЋ"

ДОСАДАШЊИ ДОБИТНИЦИ

НАГРАДУ "Милан Пантић" до сада су добили новинари: Југослав Ћосић, Живојин Ракочевић, Мишо Ристовић, Никола Врзић, Владимир Митрић, Загорка Ускоковић, Драгана Зечевић, Дарко Димитријевић, Бранко Станковић, италијански новинар Рикардо Јакони, Александра Белић, Андрија Игић, Иван Радуловић, Софија Бабовић, Немања Јовановић, Зорица Глигоријевић, Драгана Сотировски, ТВ ПУЛС из Шилова на КиМ и амерички новинар Џереми Скејхил.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси