Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Подаци РЕМ-а о заступљености у медијима - ирелевантни или манипулација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 05. 2020.

Аутор: Сања Соврлић Извор: Н1

Подаци РЕМ-а о заступљености у медијима - ирелевантни или манипулација

Према новом извештају РЕМ-овог мониторинга медија за период од 16. до 22. маја, највише простора на шест телевизија заузимају аналитичари (35,46 одсто удела), затим Савез за Србију (16,16), а на трећем месту листа "Алекдандар Вучић - за нашу децу" са (8,87). Из фондације Славко Ћурувија упозоравају да је реч о манипулацији подацима. С друге стране, један од чланова РЕМ-а сматра да су превише подигнуте страсти.

"Због тога, податак о тој некој суми није превише релевантан. Тако да, када би он био на неки начин пондерисан тиме колико гледалаца гледа неку телевизију ви бисте онда, заправо, имали податак до колико људи долази та информација, а не колико времена је утрошено да се она пласира што може да буде, у неком контексту, ирелевантно", објашњава Слободан Цвејић.

Свако ко укључи ТВ јасно му је каква је та медијска слика, сматра извршна директорка фондације Славко Ћурувија. РЕМ је, каже, морао у старту да објасни методологију по којој ради и које су то цифре које спаја.

"Имате телевизије које служе искључиво као пљуваонице власти и које служе за обрачун са политичким противницима, па и са колегама које другачије раде и другачије мисле, а пролазе без икакве санкције у свему томе што раде. А онда се читав тај програм, страшан, који заправо је манипулација, лаж и често позив на насиље против тих неких људи… заправо улази у једну збирну минутажу где се онда каже да су ти представници, тих странака били присутни, што је врхунац лицемерја", оцењује Ивана Стевановић, извршан директорка Фондације Славко Ћурувија.

Где престају функционерске активности, а почиње кампања? Питање је без одговора које носиоцима власти ипак даје предност у медијском простору.

"Решење у оваквој ситуацији, каква је у Србији, која је врло узбуркана да су сами носиоци власти рекли: ево ми се слажемо и ми предлажемо оно што је ЦРТА предложила у једном свом допису да… 'када се ради о ономе што су наше функције буде извештавање новинара без наших исказа и приказивања тона или лица у емисији за тај један период док траје кампања, за ових месец дана'", каже Цвејић.

Према мониторингу који је данас представио Центар за праћење избора, 80 одсто простора у медијима заузимају друге теме попут односа са Црном Гором и ситуација у вези са коронавирусом, док избори још нису доминантни.

Они су најавили да ће и по први пут радити излазне анкете и то на локалним изборима у општини Вождовац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси