Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Екипа Ројтерса погођена гуменим мецима у Минеаполису
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 05. 2020.

Аутор: Хина Извор: Н1

Екипа Ројтерса погођена гуменим мецима у Минеаполису

Двојица чланова телевизијске екипе Ројтерса повређена су у суботу увече у Минеаполису када је полиција на њих испалила гумене метке док су снимали протесте у том граду. Инцидент се догодио пошто су припадници снага безбедности, недуго после почетка полицијског часа упали међу 500 демонстраната окупљених на југозападу града.

Снимци Хулија Цезара Чавеза приказују полицајца који циља директно у сниматеља док његове колеге испаљују гумене метке и бацају сузавац како би растерали окупљене демонстранте.

"Полицајац којега снимам окреће се и усмерава своју пушку с гуменим мецима директно према мени", рекао је Чавез на снимку.

Неколико тренутака касније он и Ројтерсовог саветника за безбедност Роднија Сјуарда погађају гумени меци при снимању с оближње полицијске станице.

На снимцима, који су направљени у тренуцима док је екипа покушавала да се склони, чује се неколико пуцњева, а Сјуард виче: "Гумени метак ме је погодио у лице."

На новинарско питање о инциденту, портпарол полицијске управе МиннеаполисМинеаполиса, Џон Елдер затражио је копију видео снимкка и није желео да га одмах коментарише.

Касније се на снимку види лекар који Сјуарду, рањеном испод левог ока, пружа помоћ. Оба члане Ројтерсове екипе задобила су повреде руку, а Чавез је погођен и у врат.

Јасно се видело да су обојица, и Сјуард и Чавез, новинари, јер је Чавез у рукама имао камеру а око врата је носио прес легитимацију. Сјуард је носио непробојни прслук на којем је била причвршћена новинарска легитимација.

Инцидент је последњи у низу напада на новинаре који прате протесте широм Сједињених Држава избиле после смрти Џорџа Флојда у Минеаполису.

У Минеаполису је гуменим метком у око погођена и Линда Тирадо, позната америчка фоторепортерка, политичка активисткиња и новинарка.

"Оно што мислим да се догодило јесте да ме је погодио гумени метак у лице. Експлодирала ми је очна јабучица, која је сада пришивена, али је питање да ли ће бити потребно још операција. Вид ми је отишао без обзира на све и изгледа да ће ми остати ожиљак", написала је Линда на Твитеру.

Афроамерички новинар CNN-а ухапшен је пред камерама док је у петак био на задатку у том граду.

Одбор новинара за слободу медија је, према писању Њујорк тајмса, добио десетак извештаја о нападима или претњама упућеним новинарима током протеста у Америци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси