Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Готово сав новац намењен медијима Јагодина годинама даје Коперникусу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2020.

Аутор: Марија Обреновић Извор: Цензоловка

Готово сав новац намењен медијима Јагодина годинама даје Коперникусу

Иста комисија готово сав новац из буџета годинама додељује телевизији иза које стоји Срђан Миловановић, власник Прве и Б92, и брат повереника СНС-а у Нишу Звездана Миловановића

На недавно завршеном конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја од јавног интереса Јагодина је од укупно 5.600.000 динара, чак 4.750.000 доделила једној фирми која у свом власништву има три медија – Коперникус радио-телевизији Јагодина д.о.о.

Чињеница да је већина средстава отишла Коперникусу није велико изненађење. Напротив, изненађује то што је у Јагодини пројекат било које друге медијске куће уопште добио макар и скромна средства.

Наиме, Град Јагодина је у периоду од 2015. до 2020. године, кроз конкурсе за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја од јавног интереса поделио укупно 30.929.998 динара буџетског новца.

Чак 95,15 одсто додељених средстава инкасирао је Коперникус, односно нешто мање од 30 милиона.

Иста комисија

Овакве одлуке не треба да изненаде ако се имају у виду чињенице да о расподели пара сваке године одлучује комисија у истом саставу, а да је Коперникус радио-телевизија Јагодина заправо некадашње Јавно информативно предузеће „Нови пут“ из Јагодине, у чијем саставу послују истоимене новине, као и радио и телевизија.

Без обзира на предлоге бројних новинарских и медијских удружења, јагодинску комисију сваке године чине два представника Клуба новинара Поморавља, Душан Аничић и Станимир Станковић, док је трећи члан Драган Марковић, шеф дописништва РТС-а у Јагодини и члан Удружења спортских новинара Србије.

Тако је Јагодина, кроз конкурс, практично само наставила да финансира фирму чији је раније била власник.

Коперникус је наставио да добија буџетски новац, чак и када је Државна ревизорска институција (ДРИ) у извештају о пословању Града Јагодине у 2016. години навела да ова медијска кућа за „пројектне активности“ није искористила 3,2 од укупно 7,2 милиона динара, колико је добила на конкурсу те године.

Више од три милиона Коперникус РТВ Јагодина користио је за „покривање трошкова редовног функционисања медија, као и за плаћање трошкова по судским поравнањима, затезних камата и трошкова насталих пре почетка реализације пројекта“, наводи се у извештају Државне ревизорске институције.

Град Јагодина притом није тражио враћање ненаменски утрошених средстава у складу са закљученим уговором.

Од 2015. до 2019. године само су Коперникусова три медија добијала новац на конкурсима.

Лане су средства на конкурсу добили још и портал Инфоцентрала (200.000 динара) и Телевизија Bell amie из Ниша (400.000 динара), док је 5.000.000 динара додељено Коперникусу.

Увреда, а не средства за реализацију пројекта

Ове године, поред Коперникуса, новац за реализацију пројеката додељен је и порталу Инфоцентрала (250.000 динара), Телевизији Bell amie (300.000 динара) и Моравским новинама (300.000 динара). Коперникусу је пак отишло 84,8 одсто овогодишњег медијског буџета.

Горан Јевремовић, власник предузећа Централмедиа д.о.о. и уредник Моравских новина, одлучио је да 300.000 динара, колико је његов медиј добио на овогодишњем конкурсу, врати у буџет.

„Пошто сам обавештен да је за пројекат одобрено 300.000 динара, што је више покушај увреде него жеља да се реализује медијски пројекат, нисам у могућности да то прихватим и потпишем решење. Као што сам раније навео у пропратном писму, пројекат ’Јагодина у Моравским вестима’ биће реализован у скромнијем обиму од предвиђеног, тако да грађани неће остати ускраћени за истинито, непристрасно, правовремено и потпуно информисање. То сматрајте мојим поклоном Граду Јагодини и грађанима мог родног града“, навео је Јевремовић у образложењу своје одлуке достављене Граду.

Јевремовића је, да подсетимо, Град Јагодина 2018. године тужио због објављивања текста у ком су пренети налази из извештаја Државне ревизорске институције о трошењу буџетских средстава у 2016. години.

Тужба је после неколико месеци повучена, али је због притисака које је трпео, Јевремовић фирму Централмедиа преселио у Ћуприју.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси