Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оливера Зекић пише Цвејићу: Зашто рапортирате Мариники Тепић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 06. 2020.

Извор: Nova.rs

Оливера Зекић пише Цвејићу: Зашто рапортирате Мариники Тепић

Чланица Савета РЕМ Оливера Зекић упутила је отворено писмо другом члану Савета РЕМ Слободану Цвејићу, поводом његове преписке са народном посланицом Мариником Тепић.

Подсетимо, потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић упитала је Слободана Цвејића да појасни “шта је све покушао и због чега није успео” да побољша стање у медијима у Србији. Проф. Цвејић је на Nova.rs одговорио Мариники Тепић, рекавши да Савет РЕМ није хтео да уради више у унапређивању стања у медијима.

Писмо Оливере Зекић преносимо у целости:

“Мало је рећи да сам згранута Вашом потребом да брже-боље одговорите, све правдајући се, ником другом, него Мариники Тепић. И срамота ме је, што један члан независног регулаторног тела, представницу једне политичке опције доживљава као разредног старешину, а делове њене, политичке агенде, као домаћи задатак.

Срамота ме је због рапорта који сте јој поднели, не водећи, ни једног тренутка, рачуна о томе да вам је посао заштита, не Маринике Тепић, било које политике, него, управо независности тела у којем седите.

Пре неке две године бранила сам одлуке Савета РЕМ-а од самог министра културе, припадника владајуће политичке опције, дакле од власти саме. Бранила сам, ту независност, и од власника највеће приватне телевизије.

Бранила сам је од Савеза за Србију, на исти начин на који бих је бранила и од СНС.

И после тога, Ви дођете, са идејом да сте Богом дани да нас реформишете, и то тако што ћете од нас направити сервис разних Мариника Тепић. Самоуслугу, у којој смо ми ништа више од касирки, и из које оне могу да узму, шта, како и када хоће.

Господине Цвејићу, да Вас подсетим, такве Маринике су то већ радиле, пре овог сазива Савета РЕМ. И, слободно проверите, долазиле су у РЕМ и мирно фалсификовале наше извештаје о изборним процесима. И ако Ваша “Реформа” треба да нас врати на то, а судећи по извештају који подносите Мариники, треба, верујте ми да ћу лично да Вам се супротставим, а убеђена сам да ће исто да ураде и остали чланови Савета.

Савет, који би кажњавао телевизије зато што не преносе Мариникине халуцинације о томе како се у Моровићу гаји марихуана, а не кокошке, нећете доживети, господине Цвејићу. Зато што ми кокошке нисмо. И зато што Мариника, ни било ко други, не може да нам каже: “Иш”.

Може само обрнуто, господине Цвејићу, баш због независности тела у којем седите.

Оно ће остати независно, од сваког удворишта и улизиштва политикама, које сте тако смерно показали. Нисте Ви Савету РЕМ да промене у сфери електронских медија договорате са било којом странком, пошто такве промене, увек и искључиво, само странкама и одговарају.

Господине Цвејићу, од тренутка када сте постали члан Савета, није се десило, а није ни пре тога, бар не од када сам ја чланица Савета, да тај Савет рапортира, било коме, па ни власти. Није се десило ни да нас било ко из власти зове, тражи нешто, захтева, да нас притиска, опомиње. Када је министар културе покушао, одговорили смо, на једини могући начин. Подсетили смо га да не може, да неће моћи, никада, да утиче на наш рад, на нашу независност. Пошто и Мариника Тепић пледира да буде власт, зашто јој, унапред, нудите Регулаторно тело за електронске медије, на тацни? Зашто показујете да сте спремни да тој и таквој власти подносите рачуне?

Све што сте радили у Савету РЕМ, за својих првих 100 дана у њему, није нешто што треба да објашњавате политикама, господине Цвејићу. Ви сте, да све буде још смешније, изабрани у Савет РЕМ, на предлог Српске напредне странке, али се баш и не сећам да је неко из СНС тражио да му се правдате за све што радите. Не, правдали сте се, Мариники Тепић.

Браво!

И притом сте, чак, заборавили да кажете да нико, у Савету РЕМ , осим неких законских одредби, баш као и логике, није имао ништа против ваших “иницијатива”. Прва, она о потписивању заједничке изјаве са телевизијама је одбачена, због просте чињенице да ми, Савет РЕМ, над тим телевизијама спроводимо закон, те је доста бесмислено да се, са њима, на нешто обавезујемо. То би било, господине Цвејићу, као да судија са крадљивцем, којег је осудио, потпише изјаву, да више неће да краду. Ни судија, ни крадљивац.

Друга иницијатива, о правилнику о ријалитијима, прослеђена је стручним службама РЕМ, да пронађу законске могућности да се он направи.

Трећа је била – да се санкционише власник ТВ Пинк, због озонирања. И осим што је, она сама, сводила РЕМ на ријалити, ова иницијатива је одбачена због закона који прави јасну разлику између пуке приче о озонирању и добијања неке користи од истог. Власник ТВ Пинк није продавао озон на тезги, у Кнез Михаиловој, нити је било кога терао да се озонира, а и да је јесте, верујем да би то био посао за полицију, а не за Регулаторно тело за електронске медије.

Остале Ваше иницијативе, господине Цвејићу, биле су везане за сам начин рада Савета, за процедуре и техничке детаље, попут оног када сте тражили он лине седнице.

Такође, три пута сте гласали за пресеке које наше Стручне службе праве, пратећи изборну кампању, да би онда, ођедном, гласали против последња два пресека, што се, некако баш поклопило са незадовољством које су, тим пресецима, показале разне Маринике. Питала бих Вас, да сам иоле злобна, да ли је и то врста рапорта, господине Цвејићу?

Када је реч о Правилнику, који смо прописали за рад јавних медијских сервиса, као и о препорукама које смо упутили комерцијалним телевизијама, мислим да је ред да се присетите да су и препоруке и правилник биле део истог пакета, оног који Вас је и довео у Савет РЕМ. Препоруке, правилник и три плус два нова члана.

Како сте пристали да будете део тог пакета, тада, а онда, ођедном, сметају вам његови други делови? Но, све је то мање важно, од чињенице да сте показали ону особину које се већина људи стиди. Одговорили сте на команду Маринике Тепић, као да сте јој кућни љубимац.

Ви, члан независног Регулаторног тела.

И не бих Вам писала, да нисте, тим чином, срозали и наш углед, а не само Ваш.

А то је нешто, што не могу да дозволим. Горан Петровић, Радоје Кујовић, Александар Витковић, Вишња Аранђеловић, Зоран Симјановић, Јудита Поповић, Александра Јанковић…нису, господине Цвејићу, ничији кућни љубимци. Нити ће то бити.

А Ви, ако желите, слободно, али у своје име, и без нас.

Ми ћемо остати независно Регулаторно тело, упркос Вашим напорима.

И свакој Мариники ћемо рећи: “Иш!”

Када то једном будете пробали, господине Цвејићу, схватићете разлику, између кокоши, и људи”, написала је Зекић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси