Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цвејић Зекићевој: РЕМ у мом и вашем свету – две институције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 06. 2020.

Извор: Nova.rs

Цвејић Зекићевој: РЕМ у мом и вашем свету – две институције

Слободан Цвејић, члан Савета Регулаторног тела за електронске медије, одговорио је Оливери Зекић, такође чланици Савета РЕМ-а, на отворено писмо које је она њему данас упутила, а поводом његове преписке са посланицом и функционерком ССП-а Мариником Тепић.

Подсећамо, Мариника Тепић је упитала Слободана Цвејића да појасни “шта је све покушао и због чега није успео” да побољша стање у медијима у Србији. Након тога је Цвејић одговорио Мариники Тепић, рекавши да Савет РЕМ није хтео да уради више у унапређивању стања у медијима.

Зекићева је потом у отвореном писму Цвејићу, објављеном на нашем порталу, навела да је “згранута” његовом потребом да “брже-боље одговори, све правдајући се, ником другом, него Мариники Тепић”. Она је између осталог рекла да ју је “срамота што један члан независног регулаторног тела, представницу једне политичке опције доживљава као разредног старешину, а делове њене, политичке агенде, као домаћи задатак”.

Отворено писмо Слободана Цвејића који је он доставио порталу Нова.рс као одговор Оливери Зекић преносимо у целости:

“Поштована колегинице Зекић,

Пре свега, много Вам хвала на отвореном писму, са занимањем сам га прочитао. Искрен да будем већ сам помало почео да губим ентузијазам у покушају да уподобим РЕМ јавном интересу али ми је Ваша порука вратила веру у то да мој посао у претходних 100 дана није био узалудан. Још ако је Ваша намера да овим писмом себе представите као чуварку бакље независности досадашњег деловања РЕМ-а, а мене да представите као неку врсту антипода Вама, моје задовољство је и веће.

Није ме изненадио Ваш борбени став у одбрани традиције и постигнућа РЕМ од мојих јавно изнетих ставова, јер сам се на седницама Савета већ добро упознао са Вашим ad hominem приступом. Истом ратничко-ауторитарном менталитету припада и “тоналитет” којим тумачите мој одговор Мариники Тепић: за Вас је уљудна комуникација израз подаништва, а дијалог једног јавног функционера са другим о важним јавним питањима притисак на независност. У том налету ратоборности сте пропустили да приметите да сам госпођи Тепић одговорио, да преведем на језик који разумете, да се не слажемо око тога на који начин се мењају институције, као и да није она позвана да одреди када ја треба да напустим Савет РЕМ.

Колико сам до сада могао да видим, често сте у својству чланице Савета говорили о раду РЕМ и тумачили поступке Савета, па ми је тешко да разумем зашто Вам смета када ја то чиним. Верујем да има много тога што сте урадили у РЕМ, а што постепено излази у јавност и присиљава Вас да неугодне последице прикривате новим интерпретацијама пуним манипулације и замене теза. Тако сте, на пример, остали спокојни када је власник ТВ Пинк вређао Савет РЕМ правећи свој перформанс са озонирањем на седници на којој се одлучивало о изрицању мере против њега, а сад тврдите да сам ја увредио исти тај Савет тиме што сам водио јавни дијалог о раду РЕМ са посланицом Тепић.

Осим тога, Ви кажете да би потписивање заједничке изјаве са телевизијама о поштовању пропозиција равноправног представљања политичких странака било доста бесмислено и да би то било ‘као да судија са крадљивцем, којег је осудио, потпише изјаву, да више неће да краду. Ни судија, ни крадљивац’. Били бисте у праву госпођо Зекић, али само ако би, да искористим Вашу метафору, судија стварно судио! Не само за пљување по улици и гажење траве, него за преступе који озбиљно угрожавају јавно добро на рачун приватне или уже групне користи. Изузетно мали број упозорења или забрана програма које је Савет изрекао последњих година потврђује ово о чему причам.

За сваку појединачну ствар коју сте навели у свом писму могу да покажем како сте манипулисали и извртали чињенице, али нећу више да трошим време на то. Има, међутим, у Вашем наводу једна озбиљнија ствар која ме брине. Како Ви, госпођо Зекић, знате да сам ја гласао против усвајања последњег ‘пресека’ о заступљености политичких странака? Нисам се изјашњавао мејлом, него телефоном једној особи из секретаријата. Након седнице ја сам од Секретаријата добио званично обавештење да је ‘пресек’ усвојен потребном већином гласова, без навођења ко је како гласао. Ви очигледно имате више информација него ја и тај ‘дубоки РЕМ’ (да цитирам једног доброг познаваоца проблема) је оно што мене брине. То је већ асиметрија моћи која је опаснија од Вашег стила комуникације. Најмање једнако опасна као и то што ми безобразно спочитавате да промене у сфери електронских медија договарам са странкама. Немам никакву комуникацију ни са једном странком у вези РЕМ (или било ког аспекта мог јавног делања) и могу само да се надам да Ви и ја нисмо и ту у асиметричној позицији.

Шта рећи на крају? Немам ја ништа против што сте се Ви уживели у улогу бранитељке РЕМ исто онолико колико ја у улогу реформатора. То је вероватно реална слика односа: ја верујем да РЕМ треба и може да ради више на поправљању медијске сцене у Србији, Ви верујете да је ситуација добра и упињете се да одбијете промене. Ми можда седимо у истом телу госпођо Зекић, али ми припадамо различитим световима. РЕМ у вашем свету и РЕМ у мом свету су две институције са потпуно другачијом друштвеном улогом и то је кључни разлог због чега се Ви и ја никада нећемо разумети. Но, Ви и ја смо само два члана Савета. Исход ће ипак зависити од тога како осталих седам (или бар четири) тумаче ову ситуацију. Да ли мисле да је стање у електронским медијима добро? Да ли верују да РЕМ ту може нешто да уради као ‘четврти стуб демократије’? Да ли мисле да је то уопште битно или верују да се ионако ‘све одлучује на другом месту’? Од одговора на та питања зависи да ли ће РЕМ функционисати као независна институција која чува и развија медијски простор као јавно добро или као сервис политичких или пословних интереса”, написао је Цвејић.

Отворено писмо Оливере Зекић Слободану Цвејићу можете да прочитате на овом линку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси