Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Кoнкурс за новинарске награде "Цвет једнакости"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

29. 12. 2021.

Аутор: УНС/Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице Извор: Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице

Кoнкурс за новинарске награде "Цвет једнакости"

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице расписује кoнкурс за новинарске награде "Цвет једнакости" за медијске прилоге који се баве темама инвалидности, промоцијом активности, права и достигнућа особа са инвалидитетом, а који су објављени у штампаним, електронским или онлајн медијима од националног, регионалног и локалног значаја. Конкурс траје од 29. децембра 2021. до 25. фебруара 2022. године.

Наградом „Цвет једнакости“ афирмише се социјални модел инвалидности и активизам особа са инвалидитетом, промовишу се њихови потенцијали, достигнућа, права,инклузивни приступ и креативност.

Прилози за конкурс требало би да подстакну позитивне промене уставовима људи, боље разумевање и прихватање различитости, као и стварање услова завећу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота.

Награде ће бити додељене 18. марта 2022. године у оквиру манифестације „Кикини дани“.

Услови конкурса

На конкурс се могу пријавити аутори прилога који су држављани Србије, који живе и раде на територији Србије и морају имати најмање 18 година.

Радови морају бити објављени у медијима у Србији који су уписани у Регистар медија и потребно је да имају видљиво обележје медија у коме су објављени. Сваки учесник може конкурисати са једним радом, који је објављен у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2021. године.

Уз рад доставити попуњен пријавни формулар (који можете преузети у прилогу) и кратку биографију аутора. Писани радови који се шаљу поштом или и-мејлом морају бити скенирани у .pdf формату.

Радови објављени на веб-у који се шаљу поштом, морају бити нарезани на ДВД са навођењем линка за тај рад. Уз текстове објављене на веб-у који се достављају се и-мејлом, потребно је навести линк за тај чланак на интернету.

Награде

Награде ће бити додељене за најбољи рад у свим категоријама и по једна награда за сваку од четири категорије – телевизијски прилог, радијски прилог, интернет и прилог у штампи. Жири задржава право да у случају незадовољавајућег квалитета радова или непријављених радова не додели награду у некој од категорија. Награде додељује стручни жири кога чине новинари.

Награде по категоријама подразумевају једнак новчани износ и плакете, док ће аутору најбољег рада у свим категоријама бити додељена и статуа „Цвет једнакости“.

Начин и рок за достављање радова

Радови се могу доставити поштом на адресу:

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице, Улица Кнеза Лазара број 2, 31000 Ужице, са назнаком - За новинарски конкурс „Цвет једнакости“ или и-мејлом на адресу rcosiue@gmail.com (у Subject и-мејла уписати - За новинарски конкурс „Цвет једнакости“).

Радове доставити најкасније до 25. фебруара 2022. у 15 часова. Радови пристигли после наведеног рока неће бити разматрани. За додатне информације особа за контакт је Биљана Суботић, контакт телефони: 031/500-122 и 060/690-96-91

„Кикини дани“

Удружење дистрофичара Златиборског округа, у знак сећања на Тијану Петровић – Кику, организује манифестацију „Кикини дани“. Тијана је била дугогодишња портпаролка и активисткиња Удружења. Рођена је 1985. године у Ужицу где је и живела и радила све до фебруара 2013. године када нас је прерано напустила. Залагала се за промовисање и употребу адекватне терминологије, заговарала социјални модел инвалидности и његово спровођење у пракси, као и за инклузивни приступ особама са инвалидитетом у друштву, у области образовања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите. Њен велики допринос је и у заступању концепта тзв. „универзалног дизајна“, који се односи на приступачност свих јавних површина иобјеката особама са инвалидитетом. Резултати њеног ангажовања превазилазили су оквире локалне заједнице и имали су велики утицај на комплетно српско друштво. До дана када нас је прерано напустила, фебруара 2013. године, Тијана је свакодневно спроводила своју мисију и мисију Удружења - унапређење положаја особа са инвалидитетом и стварање једнаких могућности за њих у друштву. Намера нам је да и даље негујемо и спроводимо Тијанине идеје, а један од начиназа то је и конкурс који смо расписали. Због тога, али пре свега због сећања на нашу Кику, желимо да конкурс за новинарску награду „Цвет једнакости” и манифестација „Кикинидани”, која ће се девети пут заредом одржати у марту 2022. године, постану традиција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси