Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Конкурс за Националну награду за достојанствено извештавање о сиромаштву и социјалној искључености „РЕФЛЕКСИЈА“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

16. 05. 2022.

Аутор: Европска мрежа против сиромаштва – Србија Извор: Европска мрежа против сиромаштва – Србија

Конкурс за Националну награду за достојанствено извештавање о сиромаштву и социјалној искључености „РЕФЛЕКСИЈА“

Европска мрежа против сиромаштва – Србија расписује пети Конкурс за Националну награду за достојно извештавање о сиромаштву и социјалној искључености “РЕФЛЕКСИЈА”.

Пандемија вируса COVID-19 променила је стварност и свакодневни живот људи, јасније откривајући јаз у степену прилагодљивости друштвених група услед неједнакости и слабости јавног социјалног система. Проценат сиромаштва у Србији задржао се на око 17,4% у 2020. години, што је близу нивоа из 2019. године. Ипак сиромаштво је свакодневица великог броја људи у Србији, а да ли се и на који начин то види у медијима који треба да су глас народа остаје велико питање.

Европска мрежа против сиромаштва – Србија поставља питање да ли довољно и на прави начин медији извештавају о сиромаштву и награђује оне који о сиромаштву извештавају на достојан начин.

Награда за достојно извештавање додељује се за новинарске радове и медијске фотографије који се баве темом сиромаштва и социјалне искључености у Србији, а који су објављени у штампаним, електронским или онлајн медијима од националног, регионалног и локалног значаја. 

ЗАШТО ОВА НАГРАДА: Циљ установљења Награда за достојно извештавање је промоција достојног и несензационалистичког извештавања о сиромаштву, које приказује различите аспекте и облике сиромаштва, са поштовањем представља особе које живе у сиромаштву и бави се дубљим посматрањем феномена сиромаштва и његовим узорцима.    


ЗАШТО ЈЕ ДРУГАЧИЈА: Национална Награда за достојно извештавање представља нетипичну награду, с обзиром да је жири који ће оцењивати новинарске радове састављен искључиво од особа са искуством сиромаштва и социјалне искључености (незапослени млади, особе са инвалидитетом, припадници националних мањина, корисници социјалних услуга и др.).  

КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ: Заинересовани се могу пријавити елетронским путем попуњавањем пријаве коју можете пронаћи ОВДЕ или попуњавањем обрасца који је у прилогу мејла. У прилогу овог мејла је званичан Позив за учешће као и Смернице за конкурисање. 

Поједини аутор/ка може конкурисати са највише три новинарска рада. Редакције, физичка и правна лица (институције, установе, НВО и др.) могу предложити више радова различитих аутора. 


ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Новинарски радови са којима се конкурише морају бити објављени у периоду од 1. марта 2021. године до 28. фебруара 2022. године.

Фотографије којима се конкурише морају бити снимљене у Србији у периоду од 1. марта 2021. године до 28. фебруара 2022. године.

Позив за учешће на конкурсу и обрзац за пријаву су у прилогу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси