Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Расписан конкурс за Регионалну новинарску награду “Срђан Алексић”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

03. 10. 2023.

Аутор: НДНВ Извор: НДНВ

Расписан конкурс за Регионалну новинарску награду “Срђан Алексић”

Конкурс за Регионалну новинарску награду „Срђан Алексић“ за медије, новинарску храброст, изузетност и допринос у заједници расписало је Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) у сарадњи са партнерским организацијама. Рок за пријаву је 1. новембар.

Награда се додељује, новинаркама, новинарима и медијима из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Црне Горе у 3 категорије:

1) за новинарску храброст и изузетност

2) за допринос заједници

3) за медије

Награда за новинарску храброст и изузетност додјељује се новинарки или новинару који су се истакли темељитим, професионалним и етичним извјештавањем о корупцији, потрошњи јавних средстава, уништавању природних ресурса, политичким манипулацијама, насиљу, величању ратних злочинаца или другим темама које су табу или о којима се ретко или једнострано извештава.

Награда за допринос заједници додељује се новинарки или новинару или групи аутора и ауторки за континуирано извјештавање о помирењу, инклузији, заштити људских права, равноправности полова и владавини права, које је донијело конкретну добит грађанима и грађанкама и/или заједницама у којима они живе.

Награда за медије додељује се медијима из региона, који се истичу одговорном  уређивачком политиком и подржавају своје новинаре и новинарке у њиховом настојању да буду у служби јавног интереса и заштите људских права, слободе медија.

Новинаре, новинарке и медије могу номиновати удружења, неформалне групе, мреже организација цивилног друштва, уредници/це у медијима, новинари/ке, синдикати, научно-образовне институције, универзитетски наставници/це, из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Црне Горе.

Новинарке, новинари и медији не могу се директно пријавити на конкурс.

Начин пријаве:

Попунити формулар за номинацију који можете преузети на следећим линковима

-Линк за новинарску храброст и изузетност

-Линк за допринос заједници

-Линк за медије

За награду у прве две категорије за новинарке и новинаре потребно је послати од једне до максимално три снимљене емисије или текста/прилога новинара/новинарке који/а се номинује, а који испуњавају критеријуме за награду у ове двије категорије, и који су објављени у периоду од 1.10.2022. до 1.10.2023. године.

За награду у трећој категорији послати линк на веб страницу медија и до три емисије, прилога или текста који свједоче о испуњавању критеријума за награду у овој категорији.

Детаљна објашњења критеријума за награду у свакој од категорија и формати у којима се могу доставити номиновани прилози дата су у обрасцима за номинацију.

Одлуку о додели награде у све три категорије донијеће стручни жири који чине новинари и новинарке и медијски стручњаци из држава које учествују на конкурсу.

Питања у вези за конкурсном процедуром се могу поставити имејлом  nagrada@hcabl.org најкасније до 20.10.2023. године.

Регионална новинарска награда „Срђан Алексић“ ће се доделити 10. децембра 2023. у Бањалуци, поводом Међународног дана људских права.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси