Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Нaградни конкурс за новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

08. 04. 2024.

Извор: Фонет

Нaградни конкурс за новинаре

Организација Article19 објавила је конкурс за новинаре у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Србији и на Косову у оквиру кампање #CheckItFirst која промовише етичко новинарство као виталну одбрану против дезинформација у региону.

Новинари су позвани да конкуришу за новинарске награде и тако јавно подрже професионалне стандарде укорењене у принципима етичког новинарства, пренео је данас ЕУ Инфо центар.

Рок за пријављивање је 12. април, а победници ће добити новчане награде од по хиљаду евра, прилику да напишу Оп-Ед и аналитички текст за Аrticle19 и студијско путовање у Брисел и Лондон.

Новинари су позвани да поднесу вести које су пример примене и подршке принципима етичког новинарства, а тематске области су: друштвена правда и неједнакост, јавно здравље и безбедност, извештавање о животној средини, права жена, разноликост и инклузија, приче о људским интересима или било које друге теме релевантне за државу из које новинар долази.

Пријаве би требало да обухватају само текстове настале између 1. марта 2023. и 7. марта 2024. Прихватају се само чланци из онлајн и штампаних медија.

Уз чланак је потребно поднети и пратеће писмо у којем треба објаснити како су стандарди етичког новинарства утицали на извештавање кандидата и одржавали процес провере информација. Чланци се прихватају на језику оригиналне публикације, а пратеће писмо може бити поднето на енглеском језику или на неком од регионалних језика.

Жири ће се састојати од представника организација цивилног друштва из области медија, стручних новинара и академске заједнице.

Жири ће одабрати оне чланке који најефикасније демонстрирају укључивање стандарда етичког новинарства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси