Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Конкурс Славко Ћурувија фондације за новинаре локалних штампаних и интернет медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

07. 10. 2015.

Извор: Славко Ћурувија фондација

Конкурс Славко Ћурувија фондације за новинаре локалних штампаних и интернет медија

Славко Ћурувија фондација расписала је конкурс "О чему Србија ћути?" којим позива новинаре локалних онлајн и штампаних медија са подручја Републике Србије да пошаљу предлоге за истраживачке и аналитичке приче о темама од значаја за локалну заједницу у којој раде.

Пет најбољих предлога биће награђени финансијском и менторском подршком током рада на реализацији приче.

Циљ конкурса „О чему Србија ћути?” је унапређење знања и вештина новинара локалних интернет и штампаних медија у аналитичком и истраживачком новинарству, као и поспешивање сарадње локалних медија, укључујући и међусобну размену садржаја.

Кога тражимо

Конкурс је намењен новинарима локалних медија који имају добру причу коју су спремни да испричају, а истовремено желе да усаврше новинарска знања и вештине, превасходно у областима аналитичког и истраживачког новинарства.

Новинари који се пријављују на конкурс треба да буду запослени или стални сарадници активних штампаних или интернет медија који пре свега извештавају о питањима од значаја за локалну заједницу (општину, град, више општина, округ).

Шта нудимо

Пет новинара чије предлоге одабере конкурсна комисија добиће финансијску и менторску подршку за њихову реализацију.

Изабрани новинари ће током рада на пројекту добијати месечну стипендију, а биће им покривени и трошкови рада на причи (комуникације, превоз и слично).

Током целог процеса рада новинарима ће бити обезбеђена подршка ментора у истраживачком и аналитичком новинарству, као и други облици подршке за којима се укаже потреба.

Фондација ће обезбедити објављивање прича у медијима са националним покривањем и на тај начин обезбедити њихову додатну видљивост.

Трајање пројекта и степен ангажмана новинара

Планирано је да рад на причи максимално траје четири месеца – од  1. новембра 2015. до 29. фебруара 2016. године. Очекивани ангажман новинара је до 20 радних сати недељно.

Теме

Предложене теме требало би да се тичу неке од наведених области:

– Независност, јавност и ефикасност правосуђа

– Рад полиције и борба против свих врста криминала, укључујући и организовани криминал и корупцију

– Транспарентност буџета локалне самоуправе и одговорност локалних функционера

– Заштита људских и мањинских права

У изузетним случајевима – ако приче имају велики потенцијал или се тичу теме од великог значаја за одређену локалну заједницу – комисија ће разматрати и предлоге прича које се тичу других области.

У сваком случају, предност ће бити дата предлозима који имају већи потенцијал за примену истраживачких и аналитичких новинарских метода у реализацији.

Шта треба да садржи пријава

Пријаве треба да садрже три врсте докумената: оне који се тичу новинара, оне који се тичу теме и оне који се тичу локалног медија у коме ће прича бити објављена.

О новинару:

– CV

– Три сопствена објављена новинарска рада по избору

О теми:

– Детаљан опис предложене теме, објашњење њене важности за локалну заједницу и општи друштвени значај, као и објашњење везе предложене теме са тематским областима наведеним у конкурсу

– Начин рада: списак питања на која би текст требало да одговори, објасните како бисте реализовали предложену тему (саговорници, извори…)

– Ако о предложеној теми до сада није извештавано, објашњење зашто до тога није дошло (нове информације, недостатак капацитета медија, брига за безбедност новинара…). Ако јесте извештавано, потребно је објаснити зашто је то потребно урадити опет или на другачији начин (пожељно је послати примере досадашњег извештавања о теми)

О медију:

– Текст који садржи основне податке о медију: правни статус, датум оснивања, језик објављивања, кратак опис уређивачке политике, подаци о евентуалним другим облицима дистрибуције (да ли новине имају сајт, да ли сајт који се пријављује ради у оквиру медијске куће која има радио или ТВ станицу) – до једне стране

– Писана изјава главног и одговорног уредника медија којом потврђује да ће објавити текст на тему предложену у пријави за конкурс и да изражава спремност да размотри објављивање осталих радова који ће настати као резултат рада на пројекту уколико ти радови буду обрађивали теме од ширег друштвеног значаја и буду задовољили професионалне и етичке стандарде. Изјаву коју је потписао главни и одговорни уредник треба скенирати и приложити у ПДФ формату.

Како се шаље пријава

Пријаве са траженим документима у прилогу мејла подносе се на е-маил адресу konkurs@slavkocuruvijafondacija.rs најкасније до 23. октобра 2015. године, у 23.59 часова.

Евентуална питања о условима конкурса и начину пријављивања можете послати на konkurs@slavkocuruvijafondacija.rs најкасније до 20.  октобра.

Пројекат се реализује уз подршку Балканског фонда за демократију Немачког Маршаловог фонда Сједињених Америчких Држава.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси