Насловна  |  Конкурси  |  Стипендије  |  УНС позива новинаре медија у Војводини на бесплатну обуку за рад у онлајн медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Стипендије

03. 09. 2015.

Извор: УНС

УНС позива новинаре медија у Војводини на бесплатну обуку за рад у онлајн медијима

Удружење новинара Србије (УНС) позива новинаре медија са седиштем у Војводини да се пријаве на бесплатну обуку за рад у новим медијима.

Новинари традиционалних и онлајн медија којима недостаје професионална обука, а желе да стекну знања и вештине како би били конкурентни и квалитетно радили у дигиталном окружењу треба да пошаљу своју биографију и кратко мотивационо писмо (не дуже од 1500 карактера) на dragana.bjelica@uns.rs до 23. септембра 2015. године са назнаком ЗА КОНКУРС.

Кандидати треба да знају да раде на рачунару и користе интернет.

Обука у оквиру Школе веб новинарства, етике и вештина траје два месеца. Настава се одржава викендима, суботом од 10 до 14.30 и недељом од 10 до 13.45 сати.

Полазници имају могућност да долазе на часове или прате наставу на даљину из својих домова, преко интернета, са директним учешћем и приликом да предавачима постављају питања.  

Обука је прилика да се новинари из различитих средина умреже и буду део модерног система стицања знања и вештина. Без ремећења редовних обавеза у редакцији имаће могућност да се усавршавају и пренесу стечена знања и вештине својим колегиницама и колегама.

Циљ обуке је да новинари успешно савладају различите области међу којима су:

- писање за веб;
– креирање мултимедијалних садржаја (видео, аудио, фотографија, документи на вебу) уз рад у програмима за обраду фотографије и монтажу;
- основе веб архитектуре;
- основе веб дизајна;
-  оптимизација;
- аналитика;
- употреба друштвених мрежа у новинарству;
- коришћење бесплатних алата.  

Посебне теме биће  веб етика и пракса Савета за штампу у случајевима кршења Кодекса новинара Србије у онлајн медијима и  законска решења и правна пракса из ИТ сфере.

Новинари ће, уколико њихови медији имају онлајн издања, бити у прилици да анализирају сопствене сајтове и испитају могућности за њихово унапређење.

Обуком се жели допринети професионализацији и унапређењу стандарда  у онлајн медијима, а новинари охрабрити да користе нове технологије, стичу нова знања и вештине и припремају вебу прилагођене садржаје од интереса за грађане.

После двомесечне обуке новинари ће самостално урадити мултимедијалне приче и објавити их на сопственим и/или сајту www.webnovinar.org.

На конкурсу ће бити одабрано 10 новинара који ће добити детаљне информације о начину рада, предавачима и програму пре почетка обуке.

Обука се спроводи у оквиру пројекта „Професионално онлајн новинарство – мој избор у дигиталном свету“ који је подржао Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање АП Војводина на Конкурсу за унапређење професионалних стандарда у 2015. години.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

03.09.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:57

Povezani komentari

Komentar na ovaj tekst lako se izvodi iz mog komentara na vas tekst "Kamere same ne snimaju" - http://uns.org.rs/desk/Privatizacija/32797/kamere-same-ne-snimaju.html

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси