Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Медијске радионице "Media Watchdogs for Human Rights"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

12. 07. 2012.

Медијске радионице "Media Watchdogs for Human Rights"

Медијски центар БЕТА и Београдски центар за људска права реализоваће током 2012-2013. године пројекат Media - Watchdogs for Human Rights чији је циљ допринос остваривању људских права и одговорном извештавању на теме дискриминације и широког спектра економских и социјалних права.

Медији и цивилни сектор су чувари демократких процеса и зато је веома важно креирати заједничке иницијативе за промоцију владавине права. Медијски центар БЕТА и Београдски центар за људска права удружиће своје професионално искуство у подизању свести о стању људских права, као и едукацији будућих професионалаца о одговорном односу према осетљивим друштвеним питањима.

Пројекат је фокусиран на две тематске целине Дискриминација и Економска и социјална права у Србији.    

Пројекат ће обухватити медијску продукцију о законској регулативи, стању људских права у Србији, потребним усаглашавањима са европским процедурама, као и свакодневним примерима из праксе. Продукција ће обухватити  све важне догађаје везане за основне теме пројекта и биће реализована у оквиру редакције портала EurActiv.rs (www.euractiv.rs) Новинске агенције БЕТА. Селекција најважнијих прилога биће емитована и кроз генерални агенцијски сервис вести. Одговорним и професионалиним извештавањем пружиће се пример етичког, објективног и професионалног извештавања о осетљивим друштвеним питањима. 

О радионицама

Пројекат ће обухватити реализацију две тематске радионице у трајању од укупно четири дана. Радионице ће бити фокусиране на Дискриминацију и Економска и социјална права у Србији, у оквиру којих ће се обрадити најважније теме: дискриминација на основу пола, расе, националности, сексуалне оријентације и верске припадности, као и право на образовање, право на рад, право на правну заштиту и др.

Интерактивне радионице ће бити подељене на два сегмента - теоријски, у оквиру ког ће експерти из области људских права дати општи преглед стања и увид у законски оквир, и практичан, у оквиру којег ће искусни медијски професионалци едуковати студенте о етичком и одговорном информисању о осетљивим друштвеним питањима. Тренери ће подстицати активно учешће студената, сходно њиховом академском фокусу. Радионице ће бити организоване током јесени 2012. године. Број учесника радионица је ограничен на укупно 40 студената. 

Заинтересовани студенти треба да пошаљу своје пријаве на српском језику (пријава подразумева ЦВ и мотивационо писмо) на prijava@euractiv.rs и bgcentar@bgcentar.rs са назнаком – Пријава Media Watchdogs, до поноћи 20. јул 2012. Одабрани кандидати биће позвани на разговор, након ћега ће бити састављена коначна листа учесника радионица.

Након одржавања радионица заинтересовани учесници имаће прилику за стручну праксу у оквиру редакције EurActiva у трајању од два месеца. Услов за обављање праксе биће текст на неку од тема које су обрађене у оквиру радионица. Одабраних кандидати биће благовремено обавештени, а праксе ће се релализовати током 2013. године.  

Реализацију пројекта омогућила је Амбасада краљевине Холандије у оквиру MATRA програма Министарства спољних послова Холандије.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси