Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Конкурс за најбоље фотографије културне баштине Србије до 30. децембра, главна награда 1.000 долара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

08. 11. 2021.

Аутор: 021.рс Извор: 021.рс

Конкурс за најбоље фотографије културне баштине Србије до 30. децембра, главна награда 1.000 долара

Међународна непрофитна организација "Art Exchange Inc" позвала је фотографе да до 30. децембра 2021. пошаљу радове на конкурс "Наслеђе од камена и неба - светска културна баштина Србије"

Фотографи из целог света могу послати фотографије на којима је приказана културна баштина Србије коју је означила Организација УН за образовање, науку и културу (Унеско) као део светске културне баштине, наведено је у саопштењу Српске православне цркве.  

У обзир долазе радови на којима су приказани манастири Студеница и Стари Рас са Сопоћанима,  средњовековни споменици на Косову и Метохији и манастири Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница и црква Богородице Љевишке, Гамзиград/Феликс Ромулијана, и јединствени надгробни споменици, специфични за овај део света, познати као стећци, наводи се у саопштењу  

Фотографије могу приказивати и српске традиционалне обичаје који су на Унесковој листи нематеријалне културне баштине човечанства: славу, коло и певање уз гусле, као и документарну баштину Србије која је уписана у Унесков регистар "Памћење света". 

Победник такмичења биће награђен са 1.000 америчких долара, другопласирани са 500, а трећепласирани са 300 долара, а њихови радови, као и фотографије финалиста, биће део изложби у Вашингтону и Београду током 2022. године, и представљени у годишњем каталогу фото конкурса.

Јединствена збирка фотографских радова биће доступна за куповину и дистрибуирана широм света, најавили су организатори конкурса.

Члан жирија је оснивач Art Exchange Inc Светлана Рогић која је студирала фотографију на Међународном центру за фотографију у Њујорку код неких од најпознатијих светских савремених фотографа, а магистрирала менаџмент у култури на Америчком универзитету у Вашингтону.

У жирију је директор Дома културе Грачаница и председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић као и индонежански фотограф Иван Багус, шеф Одсека за фотографију на Универзитету Дистрикта Колумбија и професор фотографије на Америчком универзитету у Вашингтону. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси