Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Конкурс: Допринос борби против сексуалног и родног насиља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

10. 02. 2010.

Конкурс: Допринос борби против сексуалног и родног насиља


Конкурс за доделу награда у области подизања свести јавности о неприхватљивости сексуалног и родно заснованог насиља

Пројекат „Борба против сексуалног и родно заснованог насиља“ Управе за родну равноправност Министарства рада и социјалне политике у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој, уз финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке, објављује


 КОНКУРС


за доделу награда у области подизања свести јавности о неприхватљивости сексуалног и родно заснованог насиља

За посебан допринос овој области доделиће се награде у три категорије:

1. Награда новинару/ки у области подизања свести јавности о неприхватљивости сексуалног и родно заснованог насиља
2. Награда новинској, радио или телевизијској кући за допринос подизању свести јавности о неприхватљивости сексуалног и родно заснованог насиља.
3. Награда за најбољи документарни филм о сексуалном и родно заснованом насиљу.

Услови и правила конкурса

I - ПРАВО УЧЕШЋА

1. За награду новинару/ки
Сви новинари/ке који су објавили радове у медијима на територији Републике Србије, без обзира на њихов формални статус. Пријаву на конкурс може послати сам кандидат/киња, редакција, медијска кућа, новинарско удружење или организација цивилног друштва. На конкурс се шаљу радови (новински текстови, радио или ТВ прилози) објављени или емитовани у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2009. године. Потребно је доставити копију објављеног текста са подацима о аутору и датуму објављивања, снимак радио или ТВ прилога са подацима о аутору и датуму емитовања.
2. За награду новинској, радио или телевизијској кући
Све медијске куће које раде на локалном или националном нивоу са важећим дозволама за рад (у случају електронских медија). Потребно је доставити списак свих објављених/емитованих новинских текстова, радио и ТВ прилога и кампања од 1. јануара 2008. до 31. децембра 2009. године. Потребно је доставити, по избору кандидата, и 10 новинских радова (текстова, радио или ТВ прилога) из ове области који су објављени/емитовани у овом периоду, односно у последње две године. За новинске текстове потребно је доставити оригинал или копију текста са подацима о аутору и датуму објављивања, за електронске прилоге потребно је доставити снимак са подацима о аутору и датуму емитовања.
3. За награду за најбољи документарни филм
Све медијске, продукцијске куће, организације цивилног друштва и самостални аутори/ке које су у оквиру свог рада произвеле документарни филм којим конкуришу. Потребно је доставити ДВД копију документарног филма произведеног у последње три године.

II – СТРУЧНИ ЖИРИ
Стручни жири ће прегледати достављене материјале и донети одлуку о наградама. Одлука ће бити донесена већином гласова и објављена на сајту Министарства рада и социјалне политике до 20. марта. Добитници ће бити накнадно обавештени о свечаном уручењу награда.

III - НАГРАДЕ
Награде су новчане у следећим износима:
1. Награда новинару/ки у области подизања свести јавности о неприхватљивости сексуалног и родно заснованог насиља - 3500$, у динарској противвредности
2. Награда новинској, радио или телевизијској кући за допринос подизању свести јавности о неприхватљивости сексуалног и родно заснованог насиља – 8000$, у динарској противвредности
3. Награда за најбољи документарни филм о сексуалном и родно заснованом насиљу – 8000$, у динарској противвредности.

IV - ПРАВИЛА
• Тематске категорије за које се узимају у обзир за награђивање односе се на област сексуалног и родно заснованог насиља са посебним нагласком на породично насиље.
• Сваки новинар/ка, медијска, продукцијска кућа или организација цивилног друштва на конкурс се пријављују само једном.
• Достављени материјали се не враћају учесницима конкурса.
• Ако су материјали на мањинским језицима, кандидати су дужни да доставе превод на српски језик.
• Учесници конкурса шаљу и попуњен пријавни пријавни формулар, који се преузима са сајта www.minrzs.gov.rs и www.gendernet.rs (у наставку овог документа).
• Пријава на конкурс се доставља поштом до 1. марта 2010. године, а радове пристигле након тог рока жири неће узимати у разматрање.
• Пријаве на конкурс са новинским текстовима и електронски прилозима (ЦД или ДВД) треба доставити на адресу Пројекат „Борба против сексуалног и родно заснованог насиља“ Коче Капетана 35, 11000 Београд.
• Стручни жири ће разматрати кандидатуре на основу доприноса подизању свести јавности о неприхватљивости сексуалног и родно заснованог насиља, али неће занемарити ни опште новинарске критеријуме, укључујући утицај, јавну корист, етичност, оригиналност, иновативност и креативност, као и да ли се материјал може сматрати иницијатором позитивних промена у друштву.
• Стручни жири задржава право да не узме у разматрање достављени материјал уколико није у сагласности са условима и правилима конкурса.
• Пројекат Борба против сексуалног и родно заснованог насиља задржава право да користи материјал награђених кандидата за презентације и коришћење у медијима, као и за њихово репродуковање у циљу даљег промовисања награде.

V - ПРИЈАВА

Попуњену пријаву која се налази у наставку текста одштампати и послати заједно са конкурсним материјалом, са назнаком категорије награде на коју се односи.

Штампани прилози.

Ако постоји могућност, потребно је доставити оригинални штампани текст и копије. Уколико то није могуће, биће прихваћена и квалитетна копија. Материјал слати у 5 примерка.

Електронски прилози.

Радијски прилози треба да буду достављени на ЦД-у у мп3 формату. ЦД треба да буде јасно обележен, са именом, адресом и телефоном кандидата односно медијске куће, као и назнаком дужине трајања прилога. Материјал слати у 5 примерка.

Телевизијски прилози треба да буду достављени на ДВД-у. ДВД треба да буде јасно обележен, са именом, адресом и телефоном кандидата, односно медијске куће као и назнаком дужине трајања прилога/емисије. Материјал слати у 5 примерка.

Документарни филмови треба да буду достављени на ДВД-у. ДВД треба да буде јасно обележен, са именом, адресом и телефоном кандидата, односно медијске/продукцијске куће или организације као и назнаком дужине трајања филма. Материјал слати у 5 примерка.

За све додатне информације у вези са конкурсом, заинтересовани се могу обратити Пројекту „Борба против сексуалног и родно заснованог насиља“ на телефоне: 011/3860 672, 2422 684 или електронским путем на srzn@minrzs.gov.rs Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .

Пријаву за категорију: Награда за посебан допринос новинара/ке у области подизања свести јавности о неприхватљивости сексуалног и родно заснованог насиља можете преузети ОВДЕ

Пријаву за категорију: Награда новинској, радио или телевизијској кући за допринос подизању свести јавности о неприхватљивости сексуалног и родно заснованог насиља можете преузети ОВДЕ

Пријаву за категорију: Награда за најбољи документарни филм о сексуалном и родно заснованом насиљу можете преузети ОВДЕ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси