Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Директор Националног парка Фрушка гора тужио водитеља „Врелих гума“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

19. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Директор Националног парка Фрушка гора тужио водитеља „Врелих гума“

Директор Јавног предузећа Национални парк Фрушка гора Радослав Крунић тужио је водитеља емисије „Вреле гуме“ Миодрага Пирошког зато што је у тој емисији изнео низ „увредљивих тврдњи“ критикујући стање природе у парку и тражи да му водитељ за повреду части, личног и пословног угледа плати 300.000 динара. Пирошки каже да је тужба „непримерени притисак“.

Коментаришући тужбу Крунића водитељ „Врелих гума“ Пирошки за Удружење новинара Србије (УНС) каже да она указује на „ароганцију једног државног службеника“ и сматра да она „апсолутно“ представља „непримерени притисак на независно новинарствo“.

У тужби, у коју је УНС имао увид, наводи се да је у једној емисији „Врелих гума“ изнето „низ увреда“ на рачун Националног парка Фрушка гора, а у којој је после „опомене парка“ исечен део у којем је Пирошки између осталог, изјавио „када је зецу било дато да чува купус“.

Пирошки за УНС каже да Крунића лично „не познаје“, да „не постоји скривени мотив“ за извештавање о овој теми, као и да су његова запажања о парку била заснована на ономе што је видео на терену.

„Моје настојање је било да се врши притисак на законодавца који мора да мења закон о газдовању у заштићеним подручјима. Ненормално је да национални парк ‘живи’ од комерцијалне сече шума у њему“, каже за УНС Пирошки.

За директора Крунића су, према тужби, спорне емисије које су приказане на телевизији Нова С и Јутјуб каналу „Врелих гума“.

У једној емисији Пирошки је рекао да се на Фрушкој Гори на „Стази здравља“ налази „читав сплет путева“ који су направљени „како би могли лакше, брже, безболније, наравно јефтиније, да извлаче шуму, да праве екстра профите, да нас једног дана оставе без плућа која нама живот значе“.

За Крунића спорно је и што је водитељ, носећи маску на лицу, у емисији рекао да се на Фрушкој гори „не дише тако лако како би очекивали“, да је „шумски фонд десеткован“, да је „највећи део еколошког фонда, неких 800 милиона евра, отишло у социјалне програме“, као и да треба „сви да се сложимо да је важније да стомак буде пун, него ваздух чист“.

У тужби пише и да је Крунић на Фејсбук страници Националног парка Фрушка гора објавио "апел да се грађани придржавају прописаних мера о забрани кретања", те да је Пирошки испод те објаве поставио споран коментар.

„Хвала коронавирусу што је зауставио сечу шума у Фрушкој гори. Ајд немојте само ви нешто апеловати…Размислите о томе колико сте допринели урушавању природе“, написао је, према тужби, Пирошки испод објаве Крунића.

У тужби стоји и да је Крунић оваквим поступањем водитеља „Врелих гума“ „трпео душевне болове“, иако је он „частан човек и успешан директор, ужива значајан лични и пословни углед у својој средини и шире и поверену делатност обавља искључиво поступајући по Правилнику о шумском реду“.

____________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Како суд суди новинарима и медијима“ подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.  

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси