Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суд поништио решење о отказу новинарки Снежани Ћериман
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

13. 06. 2022.

Аутор: A.Ничић Извор: УНС

Суд поништио решење о отказу новинарки Снежани Ћериман

Новинарка Радио-телевизије Крагујевац Снежана Ћериман незаконито је добила отказ у тој медијској кући, пресудио је Основни суд у Крагујевцу. Суд је обавезао Радио-телевизију Крагујевац да новинарку врати на исти или одговарајући посао.

Када је проглашено ванредно стање због пандемије вируса корона, директорка телевизије Јелена Вуковић послала је Ћериман и још неколико запослених да раде од куће.

 

Након укидања ванредног стања, Ћериман се вратила са осталим колегама на посао. На редакцијским састанцима јој је тада речено да је због тренутне ситуације смањен обим посла и да мора отићи на плаћено одсуство током којег ће примати 60 одсто своје просечне плате. Ћериман је потом тражила од директорке Јелене Вуковић објашњење за овакву одлуку. Након састанка, Снежана Ћериман је добила отказ, са образложењем да крши радну дисциплину и да је иницирала сукоб.

У образложењу судије Ненада Баковића се наводи да Телевизија не поседује важећи правилник о раду, те да новинарка „није могла да повреди одредбе непостојећег акта са чијом тежином није упозната“. Како је наведено, овај разлог за отказ би био валидан само када новинарка у потпуности не би поштовала радну дисциплину, реметила однос у радној средини или имала потпуно негативан утицај на комплетан амбијент рада до те мере да би то морало бити прекинуто.

Осим тога, у пресуди се наводи да су нејасни критеријуми на основу којих је новинарка послата на неплаћено одсуство због смањења обима посла, јер је једини радник запослен на неодређено време који је послат на неплаћено одсуство.

Ћериман је у овом спору заступала адвокаткиња Удружења новинара Србије (УНС) Гордана Константиновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси