Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  На суђењу по тужби новинара Живковића, новинар Чупић остао при наводима да је тужилац политички активиста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

19. 05. 2022.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

На суђењу по тужби новинара Живковића, новинар Чупић остао при наводима да је тужилац политички активиста

На данашњем суђењу по тужби новинара из Панчева Ненада Живковића за повреду угледа и части саслушан је оптужени Александар Чупић, одговорни уредник сајта Епанчево. Он је потврдио да је аутор текстова објављиваних на овом сајту од 29. маја до 10. јуна 2019. године у којима је за Ненада Живковића наводио да је “опсесивни материјалиста”…„промотер насиља”… „лажни борац за мир”… „професионални опозиционар”…

Александар Чупић (фото: принт скрин РТВ ОК)

У свом исказу Чупић је рекао да је истом мером и истим вокабуларом одговорио на Живковићеве текстове „објављиване на његовој интернет страници која тада још увек није било јавно гласило“. За Живковића је упорно понављао да је политички активиста и да је на митинзима држао „острашћене политичке говоре, износећи насиље и увреде“.

„Један од тих митинга, где је показивао крајњу нетрпељивост према људима који не мисле као он завршио се тако што је цела једна булумента од стотинак људи однела венац и запалила свеће испред зграде РТВ Панчево, из које моје колеге нису смеле да изађу од страха. Неки људи су то назвали перформанс, ја бих то назвао другачије-чином насиља“, рекао је Чупић.

Он је додао и да је Живковић био повезан са усташким покретом, јер последица сваког његовог наступа била је обрачун тог покрета са Републиком Србијом. Повезао га је и са особом која се „представљала као хуманитарац, а у ствари је била у обради оперативаца БИЕ“, али није могао да се сети како се та особа зове. Тврдио је да је лично разговарао са оперативцима БИЕ који су саслушавали ту особу, али детаље не може да изнесе.

Навео је и да је Живковић користио привилегије државе Србије тиме што је примао плату док је био запослен у канцеларији коју је основао бивши премијер Мирко Цветковић. Привилегија је била, по Чупићевим речима и то што на том месту није могао свако да се запосли, јер „није било конкурса“.

Чупић је рекао и да је Живковић исписивао графите по градским установама у Панчеву, за које се не сећа како су гласили. После тога, како је рекао бројним Албанцима су полупани излози и аутомобили, а он их је „наводно бранио“ .

Додао је и да је Живковић нудио 190.000 евра за куповину листа Панчевац, а пошто је знао колико зарађује, оправдано је сумњао у порекло тог новца.

Образлажући наводе да се Живковић бави махинацијама, преварама и злоупотребама, рекао је да под тим мисли на „свест народа“ и да уме „политички да манипулише, превари и злоупотреби сваког ко га слуша“.

Као кључни доказ „опсесивног материјализма“ Ненада Живковића, Чупић је рекао да је и ова тужба и захтев за материјалном надокнадом доказ, јер Живковић није демантовао његове текстове, није послао одговор на њих, већ га је тужио. Додао је и да у другом поступку већ пресуђено да Живковићу мора да плати 100.000 динара.

Чупић је на крају навео да су обојица раније припадали истој политичкој опцији, али је временом неко сазрео а неко није.

Данашњим суђењем главна расправа у овом поступку је завршена, а пресуда ће бити достављена странкама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси