Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Настављено суђење за паљење куће Јовановића: Адвокати окривљених тврде да је Михаиловић обманут код признања кривице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

28. 10. 2022.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Настављено суђење за паљење куће Јовановића: Адвокати окривљених тврде да је Михаиловић обманут код признања кривице

На данашњем суђењу Драгољубу Симоновићу и тројици окривљених за паљење куће новинара Милана Јовановића први пут је свој исказ дала Јелена Грујић Михаиловић, супруга Владимира Михаиловића, бившег полицајца оптуженог да је по Симоновићевом налогу организовао паљење куће новинара Жиг инфа.

Она је рекла да је јануара 2019. године, када је њен супруг ухапшен била на послу у Општини Гроцка, где је радила као техничка секретарица када је дошао портир и рекао да је неко тражи.

“Две особе у цивилу представиле су се као полицајци и рекли ми да пођем са њима и не причам ником где идем. Када сам видела да треба да уђем у цивили ауто, много сам се уплашила, питала сам се да ли су прави полицајци“, навела је Јелена.

Рекла је да у полицији нису хтели да јој кажу због чега је приведена.

“Испитивали су ме где радим, шта радим, шта ми ради супруг, ко је председник општине. Претили су ми - сада ћемо да те ухапсимо, децу ћемо да ти одузмемо. У једном тренутку су ме фотографисали, али нису хтели да кажу због чега. То је трајало, а потом је ушао старији човек, начелник и рекао да ме пусте.“

Додала је да је потом адвокат Милош Митровић позвао и рекао да јој је супруг ухапшен и да му је понуђен споразум о признању кривице због неке гараже.

“Када сам супруга посетила у притвору, казао је да су му полицајци показивали моје слике из полиције и њима га уцењивали да призна кривицу“, рекла је Јелена.

Она је у свом исказу навела да је Јасмина Мандић, која јој је била надређена на послу, стално малтретирала и понижавала и да је месецима због тога била под тензијом. Она се пожалила супругу и куми, ћерки Драгољуба Симоновића. Они су је уверавали да ће то проћи и да ће све бити у реду.

Иначе Владир Михаиловић, Јеленин муж, у једном од исказа рекао је да је хтео да реши супругин проблем са шефицом и да се због тога обратио Симоновићу. Пошто он није био заинтересован, понудио је тадашњем председнику општине да уради нешто поводом писања портала Жиг инфо о њему.

Јелена је навела да је са кумом била у блиским односима, да су се породично посећивали, али да јој није познато да је њен супруг икада поверљиво разговарао са Драгољубом Симоновићем.

Такође, рекла је да Игора Новаковића познају, јер су од њега хтели да купе неки плац, али та куповина никада није реализовано. Иначе, у признању кривице њен супруг је рекао да је од Игора Новаковића тражио да оштети ауто новинару Милану Јовановићу, за шта је он захтевао 1000 евра. 

Јелена Грујић Михаиловић у свом исказу рекла је да је напредовала на послу јер је у међувремену завршила Факултет за пословне студије и право, а да јој Драгољуб Симоновић никада није био непосредно надређени. 

Она је навела да до сада није сведочила, јер је на позив тужиоца искористила своје право да не сведочи против супруга, по савету адвоката.

Навела је да се у општини запослила по препоруци куме.

На крају данашњег суђења Драгољуб Симоновић, као примедбу на њен исказ је рекао да је Јелена Грујић Митровић на посао у општини примљена у складу са законом и на конкурсу који је био расписан.

Адвокат по службеној дужности окривљеног Владимира Михаиловића, Милош Митровић остао је при свом ранијем исказу. Рекао је да је у тренутку када је разговарао са својим клијентом, имао утисак да је он већ био упозант са детаљима споразума о признању кривице.

„Пред потписивање споразума, још једанпут сам поновио, да видимо да ли смо се разумели - да ће мој клијент признати кривицу, да неће бити враћен у притвор и да ће бити кажњен са шест месеци условно“, рекао је Митровић, додајући да је тада тужилац приступио саслушању.

Потом је тужилац рекао да споразум неће моћи да се потпише сада, већ за неколико дана, а да ће Владимир морати у притвор. Мој клијент је на то пристао.

Међутим, до потписивања споразума о признању кривице није никада дошло. Адвокат је рекао да се више пута се распитивао када ће споразум бити потписан, али није добио одговор.

Он је рекао да не зна ко је са Владимиром Михаиловићем разговарао о признању кривице, али да му је клијент рекао да су му надређени то препоручивали, јер са казном од шест месеци условно би могао да задржи посао полицајца. Такође, да му је брањеник рекао да није извршио кривично дело, али да је боље да се због политичке ситуације то заврши. Сматра и да његов брањеник не би признао кривицу да му није понуђена нагодба.

Он је рекао да је свом клијенту предочио да постоје три начина одбране - да може да се брани ћутањем, да негира кривицу или да призна дело.

Адвокати окривљених навели су да је Владимир Михаиловић био обманут да призна кривицу и да је због тога тужилаштво на незаконит начин прибавило доказе.

Тужилац Предраг Миловановић одговорио је да одбрана неформалне разговоре покушава да изједначи са обманом.

“Како је обмана могућа у присуству стручне помоћи, адвоката оптуженог?, упитао је тужилац.

Данас је сведочио и управник затвора Звонко Груловић, који је у потпуности остао при ранијем исказу - да Новаковић који је у првостепеном поступку осуђен због саучесништва у нарушавању опште сигурности није извођен из Централног затвора.

Он је навео, да упркос Новаковићевим тврдњама да је извођен из централног затвора, у књигама евиденције нема података о томе.

Следеће рочиште заказано је за 16. новембар када ће сведочити вештак Светислав Мишковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси