Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Почело суђење за повреду части, угледа и права личности новинарке Наташе Миљановић Зубац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

16. 06. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Почело суђење за повреду части, угледа и права личности новинарке Наташе Миљановић Зубац

Због изречених неистина на телевизији Хепи и Пинк којима су јој повређени част, углед и право личности новинарка Наташа Миљановић Зубац тужила је Војислава Шешеља у марту 2021. године, а суђење је почело јуче у Трећем основном суду у Београду.

Адвокат Наталија Бужек из адвокатске канцеларије Владимира Тодорића предложила је саслушање странака и гледање емисије „Добро јутро Србијо“, емитоване на телевизији Хепи 30. јануара 2021. године, и емисије „Ново јутро“ ТВ Пинк од 12. фебруара 2021. године.  

У наведеним емисијама, пише у тужби, Шешељ је изговарао неистине.

За туженог, иначе уредно позваног, није се појавио нико. Тако је забележено у записнику са суђења.

Уместо председника Српске радикалне странке и његовог адвоката у судницу је дошла некадашња народна посланица Вјерица Радета.

Иако је навела да има пуномоћје Шешељевог браниоца који је одсутан због другог суђења, закључак суда био је да Радета не може да буде замена јер није адвокат.

Радети је допуштено да у судници остане као представник јавности.

На Радетин захтев да јој се да тужба уз тврдњу да је Шешељ није добио судија Милош Петровић одговорио је да поседује потписану повратницу. То је доказ, навео је судија, да је тужба уручена.

Судија Петровић додао је да ће туженом и његовим адвокатима у сваком тренутку омогућити увид у списе.

Тужбом је затражено да Шешељ на име нематеријалне штете за претрпљену душевну бол Миљановић Зубац плати 300 000 динара.

На две телевизије он је у кратком временском периоду, наводи су из тужбе, изнео неистините чињеничне тврдње и грубе вредносне судове.

На телевизијама са националном фреквенцијом изрекао је, између осталог, како је Миљановић Зубац „проститутка“, устврдио како је била у емотивној вези са епископом Григоријем из чега је извео даљи закључак да је то разлог самоубиства њеног супруга.

УНС је раније писао о томе да су Шешељеву изјаву са телевизије Хепи пренели таблоиди „Ало“ и „Објектив“ које је Миљановић Зубац такође тужила.

Почетком јула прошле године Апелациони суд у Београду правоснажно је пресудио да су одговорна уредница и издавач портала „Објектив“ повредили углед и част новинарке Радио телевизије Републике Српске и обавезао их да плате 150 000 динара због наношења нематеријалне штете за претрпљену душевну бол.

Апелациони суд у Београду је утврдио и да је портал Ало повредио достојанство новинарке Миљановић Зубац изношењем неистина. Због претрпљене душевне боли за исте пренете речи портал Ало кажњен је са 70 000 динара.

Новинарка је Војислава Шешеља тужила и кривично и парнично.

Наташа Миљановић Зубац новинарка је Радио телевизије Републике Српске више од две деценије.

Пре годину дана запаљен јој је аутомобил испред куће у којој станује у Требињу. Полиција до данас није пронашла починиоце иако је утврдила да је пожар подметнут.

Због безбедносне процене да је угрожена полиција у Требињу патролира улицом у којој живи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси