Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Уместо из притвора Николић "Кантар" тражио да се брани из затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

22. 11. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Уместо из притвора Николић "Кантар" тражио да се брани из затвора

Познат по претњама власници и запосленој у ОК радију у Врању, умешаности у уништавање имовине кафеа из ког се овај локални медиј финансирао, али и другим кривичним делима Дејан Николић "Кантар" данас је у судници београдске Палате правде тражио да га из притвора преместе у затвор.

Последње у низу суђења, овог пута због оптужби за претње смрћу стражару притворске јединице Окружног затвора у Београду и његовој породици, није могло да одмакне.

Предмет између два суда

Из Врховног суда, који одлучује о заштити законитости по захтеву Николићевог адвоката, нису вратили списе поступајућем судији Другог основног суда.

У једном моменту судија Дејан Стефановић рекао је "не могу да држим претрес без предмета", али, како је образложио, одлучиваће о ономе што може. Прихватио је захтев одбране да се вештачи способност окривљеног Николића да учествује у кривичном поступку. Одбрана је то образложила инвалидитетом окривљеног и постојањем нових лекарских налаза.

"Ван главног претреса суд доноси наредбу за вештачење окривљеног на околност да приступи на главни претрес, разуме процесне радње и да сам и уз помоћ браниоца даје одбрану имајући у виду медицинску документацију у списима, по потреби и преглед окривљеног", издиктирао је судија у записник.

Тужитељка у овом поступку одговорила је да треба такође утврдити и стање окривљеног приликом извршења кривичног дела и на тај начин упоредити има ли битнијих промена.

Николићев адвокат тражио је да суд укине притвор у ком се његов брањеник налази. Одустао је од захтева да суд омогући Николићу да буде у кућном притвору и уместо тога тражио да почне да у Окружном затвору у Нишу издржава затворску казну од годину и по дана. Навео је да је осуђујућа пресуда врањског суда постала правоснажна у августу ове године.

Ради се о пресуди којом су кажњене поновљене претње власници и запосленој у ОК радију које је Николић изговорио у судници, док му се судило за раније претеће речи истим особама.

"Скршићу и Врање и Београд“, "онај ко се плаши и треба да се плаши“ и "неће се на овоме завршити. "То се некад у Јасеновцу радило: так, так, так", изрекао је Николић у судници.

Притвор или затвор

Тужитељка се успротивила захтеву одбране да се Николићу укине притвор и навела да разлози због којих је та мера одређена и даље постоје.

Уследила је расправа у којој је адвокат окривљеног рекао да су "ванправни разлози" због којих је његов брањеник у притвору, да тужитељка износи "паушалне наводе" и да је Николић од 9. октобра због тога почео штрајк глађу.

"Одлуку о притвору је донео суд, а тужилаштво је предложило. Ништа паушално није тужилаштво рекло. Наведени су сви разлози за притвор", одговорила је тужитељка.

Николићев адвокат одговорио је да је друга ситуација од момента када је осуђујућа пресуда постала правоснажна и да зато траже да притвор буде замењен затвором.

На кратко се окривљени Николић, који је седео у инвалидским колицима испред судије, обратио и рекао да има нових здравствених проблема. Судија је одговорио да ће све медицинске захтеве одобрити али да је неопходно да му их окривљени и одбрана доставе писаним путем.

Сведоци

На данашњи претрес дошли су оштећени стражар, његов колега који је требало да сведочи, али и колегиница запослена у кухињи, такође спремна да опише шта се догодило тог дана у кантини Централног затвора.

У оптужници Другог основног тужилаштва у Београду наведено је да је у кантини Окружног затвора у Београду, након вербалне расправе, Николић запретио стражару: „Убићу ти децу. Шта је за мене да дам за тебе и твоју породицу 30.000 евра да вас нема”.

Окривљени је претњу, наведено је, поновио неколико пута.

Суђење се наставља 27. децембра у 12 сати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси