Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Данас у Лозници изрицање пресуде за увреду и угрожавање сигурности Владимиру Митрићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

09. 02. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Данас у Лозници изрицање пресуде за увреду и угрожавање сигурности Владимиру Митрићу

У Основном суду у Лозници за данас је заказано изрицање пресуде у предмету у ком је за угрожавање сигурности и увреду новинару „Вечерњих новости“ Владимиру Митрићу оптужен Д.Ф, београдски полицајац у пензији.

Суђење је окончано јуче завршним речима тужилаштва, одбране, оптуженог и оштећеног.

Оптуженог Д.Ф. је Основно јавно тужилаштво (ОЈТ) Лозница оптужило, по службеној дужности, за угрожавање сигирности, док је тужбу за увреду против њега Митрић поднео приватно.



Бивши полицајац је, рекао је Митрић за УНС, током суђења, признао да га је увредио, што је потврдио и његов бранилац.

“Јавни тужилац је тражио да Д.Ф. буде осуђен, али и да му се изрекну и мере безбедности по којима не би смео да ми приђе на прописаној раздаљини. Тужилац је тражио да мера траје најдуже колико закон дозвољава, што је три године. На предлог ОЈТ, судија за предходни поступак је, одмах после догађаја, донео решење о ступању на снагу тих мера, које подразумевају редовно јављање полици у Београду или Лозници”, рекао је Митрић УНС-у.

Он каже да је у завршним речима рекао “да је оптужени образован, стручан и каријерни београдски полицајац, који је радио и на обезбеђењу Народне скупштине Републике Србије, као и човек који се дружи са умним, утицајним и образованим људима, посебно из правне струке, што указује да је дубоко свестан шта значи оно што је рекао због чега је оптужен”.

“Полицајац који ме је обезбеђивао потврдио је на суду да ми је оптужени јавно и исувише гласно рекао да ће ме ‘како поуздано зна, онај који ме је премлатио, поново премлатити’, мислећи на  оно што је учинио његов колега пре више од 18 година, на начин који је, по батињању и свему осталом, био скоро сличан атаку на Милана Пантића”, каже Митрић.

Он је додао да се „ствари, нажалост, враћају на почетак, само је разлика што су сада полиција ОЈТ и суд реаговали ефикасно, часно и професионално, о чему у време напада од пре 18 година није могао ни да сања“.

“Тада је тужилац, уместо да води истрагу, рекао двојици полицајаца који су дошли да се договоре о препознавању нападача, за мене рекао: ‘Што није погинуо!’. И лознички суд га је, тада, осудио само на шест месеци, ваљда толико да може да се врати у полицијску униформу”, каже Митрић.

Подсетимо, Владимир Митрић, новинар из Лознице, већ 18 година живи под полицијским обезбеђењем. Претучен је у сред дана у улазу у зграду у којој живи, 12. септембра 2005. године, након серије вербалних и претњи демолирањем аутомобила.

Прошле године у октобру, 17 година од напада, док је био у Драгињцу на новинарском задатку у једном ресторану, сада оптужени полицајац у пензији је почео да га вређа.

Након увреда полицајац му је тада рекао и „да поуздано зна да ће онај који га је пребио 12. септембра 2005. поново да га пребије“.

Митрић га је тужио за увреде, а ОЈТ га је оптужило и за угрожавање сигурности. Предмет је спојен и данас би требало да буде изречена пресуда.

Митрић истиче и да је велики успех његовог адвокатског тима што је судија, упркос противљењу одбране, прихватила предлог да у списе предмета уврсти и пресуду против полицајца у пензији који га је претукао 2005. године.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

08.02.

2024.

tavnjanski [нерегистровани] у 20:08

nadam se

Nadam se da ce sutra pravda biti zadovoljena konacno a nasilnik adekvatnom kaznom sankcionisan i u red doveeden.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси