Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Настављено суђење “Шумадијапресу” по тужби некадашње помоћнице градоначелника Крагујевца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

10. 12. 2015.

Аутор: Мома Илић Извор: УНС

Настављено суђење “Шумадијапресу” по тужби некадашње помоћнице градоначелника Крагујевца

Саслушавањем сведока, пред Вишим судом у Београду је у уторак, 8. децембра, настављено суђење новинарки Љупки Симовић из Крагујевца и Љиљани Палибрк, одговорној уредници „Шумадијапреса“ из истог града, по тужби за накнаду штете Снежани Живановић-Катић, бившој помоћници градоначелника Крагујевца за област пољопривреде.

Тужба је уследила после серије од седам текстова о проблемима снабдевања водом сеоских домаћинстава на територији Крагујевца, који су од 18. јуна до 2. јула 2014. године објављени на информативном порталу “Шумадијапреса”.

Живановић–Катић тврди да се у текстовима “износе неистините или непопуне информације тако да серијал код јавности ствара погрешне представе о тужиљи које нарушавају њен лични професионални углед” и тражи да јој тужене због повреде части и угледа исплате 500.000 динара.

Бивша помоћница крагујевачког градоначелника за новинарку Љупку Симовић у тужби наводи да је “изнела бројне неистините информације које својим структуралним и смисаоним значењем сугеришу јавности увредљиву неистину о раду и личности тужиље у професионалном смислу, као неодговорну, нестручну и некомпетентну особу која олако даје обећања која је не обавезују и нерационално пласира средства из буџета града, а која се тичу проблематике сеоских водовода”.

Одговарајући на тужбу, адвокати тужених новинарки су истакли да се “из саме тужбе не може ни на који начин утврдити шта је то што је у спорним текстовима неистинито и шта је то што је тужиљи повредило част и углед и то у тој мери да има право да потражује накнаду нематеријалне штете у енормном износу”.

Новинарка Симовић је, стоји још у одговору на тужбу, “обавила низ разговора са релевантним саговорницима, прикупиле све званичне податке и то највише од служби града Крагујевца и на основу тога урадила серију текстова…”.

На претходном рочишту, одржаном 9. септембра ове године, Снежана Живановић-Катић је остала при наводима из тужбе. Између осталог она је рекла да је текст “направљен тако што су извлачене реченице из контекста, тако да су добијали други смисао, чиме се представљам као незаинтересована и некомпетентна особа”.

Одговарајући на ову оптужбу, новинарка Симовић је на суду изјавила да је разговорала са некадашњом помоћницом градоначелника и да је верно пренела речено. Она је додала да о овом разговору постоји и видео запис и да није тешко утврдити да је професионално обавила посао.

На истом рочишту саслушана је и тужена одговорна уредница “Шумадијапреса” Љиљана Палибрк, која је рекла да серијал није био посвећен личности некадашње помоћнице градоначелника Крагујевца, већ проблемима водоснабдевања.

Објашњавајући зашто се у серијалу помиње име Снежане Живановић-Катић и зашто је новинарка са њом обавила разговор, Љиљана Палибрк је рекла: ”Нас су из Скупштине града упутили да се обратимо тужиљи. Такође су се и саговорници позивали на разговоре и договоре са тужиљом”.

На последњем претресу, у својству сведока је саслушан Владимир Радојевић, колега тужене новинарке. Он је на суду изнео да је спорне текстове радио заједно са Љупком Симовић и потврдио да је серијал заснован на прикупљеним чињеницама.

Између осталог, он је говорио о води из бушотине једног од сеоских бунара која је садржала сумпор и манган.

“Прибавили смо извештаје из Института за јавно здравље, а разговарали смо и са лекарком која нам је рекла да та вода није ни за прање судова, а камоли за пиће”, изјавио је Радојевић.

Суђење се наставља 31. марта наредне године, саслушањем нових сведока.  

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси