Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суђење за повраћај имовине незаконито угашенe ТВ Стил одложено за април
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

08. 02. 2016.

Извор: УНС

Суђење за повраћај имовине незаконито угашенe ТВ Стил одложено за април

Ни девет година од контроле Пореске филијале Свилајнац и годину дана пошто је доказано да ТВ Стил има право на повраћај новца који јој је незаконито одузела Пореска управа, новац није враћен. Власник телевизије Радосав Лазић правду је решио да потражи на суду. Прво рочиште било је заказано је за сутра у 10 сати, у Крагујевцу, али је оно данас одложено за 26. април.

„Како се рокови пролонгирају и како нема добре воље са друге стране, Вишем суду у Крагујевцу је поднета тужба за повраћај новца и опреме, камату и обештећење. Одузели су нам опрему и новац на основу решења која смо побијали код виших пореских инстанци и на суду. До данашњег дана ништа нам није враћено. Истовремено, иако смо провучени кроз блато нема ни извињења ни обештећења“, рекао је Лазић УНС-у.

Подсећамо, 2007. године, дан након што је на ТВ Стил емитован ТВ дуел између тадашњег председника општине Свилајнац Добривоја Будимировића Биџе и председника општине Баточина Радише Милошевића, у ТВ Стил је дошла пореска инспекција која је овој телевизији блокирала рачун.

Власник и директор Телевизије Стил из Лапова Радосав Лазић је 2013. године, након 5 година тешке борбе, доказао да је филијала Пореске управе у Свилајнцу незаконитим решењем о блокади рачуна угасила ову локалну телевизију.

„Од последица блокаде 35 новинара и медијских радника тада је остало без посла“, каже Лазић за УНС и додаје да је „наредне две године морао у корист пореске управе да чува опрему телевизије, за коју је о свом трошку изнајмљивао простор. На крају, Пореска филијала Свилајнац је преузела и продала опрему“, наводи Лазић.

Иако је од Решења Привредног суда прошло скоро три године, ТВ Стил још увек није добила новац. Пореска управа у Свилајнцу се на неколико захтева за повраћај новца оглушила.

„Пореска филијала Свилајнац на челу са новом директорком Виолетом Костић годину дана 'тражи мишљење', препоруке виших инстанци и моделе како би то могло да се заврши, све време нас обмањујући неоснованим, законски неутемељеним предлозима. Рокове редовно пролонгира реагујући тек кад је дописом упозоримо да им за ћутање администрације следује тужба. Тек тада стижу одговори како из неких (процедуралних) разлога, 'још увек не може да одговори'“, каже Лазић. 

Он додаје да су, током девет година, на различите начине покушавали да га одврате од борбе.

„Било је пуно бисера док су нас гурали у блато. Претили су да 'се никако не жалимо јер ћемо тек онда да видимо шта све могу'. Данас после деценије натезања, понижавања и прегањања, Пореска филијала Свилајнац нам и даље онемогућава да до свог новца дођемо. О одговорности за учињено нема ни помена“, рекао је Лазић и додао да је „због ћутања администрације био је принуђен да покрене судски поступак.

„Доста ми је суђења, али изгледа да је то једино решење,“ истиче Лазић.

На питања УНС-а када ће Лазићу бити враћен новац, Пореска управа одговорила је да УНС-у не може да достави одговоре, а да ће о исходу поступка бити обавештен Радосав Лазић.

Подсетимо, УНС од 2007. године указује на незакониту блокаду овог медија и истиче да је у Србији после 5. октобра 2000. године ово најдрастичнији случај дугогодишњег притиска и финансијског уништавања медија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси