Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Одложено рочиште по тужби Срђана Шкора због мобинга
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

24. 02. 2016.

Аутор: Мома Илић Извор: УНС

Одложено рочиште по тужби Срђана Шкора због мобинга

Због одласка судије Ивана Јовичића на рад у Високи савет судства, јуче је у Вишем суду у Београду за 24. мај одложено припремно рочиште по тужби коју је је новинар Срђан Шкоро поднео против НИД компаније „Новости“ због злостављања на раду од стране генералног директора ове куће Радомира Дмитровића. Рочиште ће бити одржано пред другим судијом који ће ускоро преузети предмет од колеге Јовичића.

 

Шкоро је у тужби навео да је дуже време изложен злостављању на раду у овој компанији, у којој је од 2006. године обављао бројне одговорне уредничке послове. Између осталог, био је главни и и одговорни уредник ревијалних издања „Ревија 92“ и „Арена“, као и уредник недељног издања, „хронике“, дописног одељења и  деска у листу „Вечерње новости“.

Анексом уговора из маја 2014. године, Шкоро је „због измењених околности“, односно „због потребе процеса и организације рада“ из редакције „Вечерњих новости“ премештен у лист „Спорт“.

Новинар тврди да пемештај није био мотивисан разлозима који су у домену радно-правног односа, већ да представља казну за његове јавне иступе. Реч је о гостовању Шкора у „Јутрањем програму“ Радио-телевизије Србије (РТС) на дан инаугурисања нове српске владе 27. априла претпрошле године, када је изнео своје мишљење о кабинету Александра Вучића.

„Убрзо после гостовања у „Јутарњем програму" РТС-а, тужилац је, најпре, 9. маја 2014. године, усмено смењен и избрисан из импресума листа са послова шефа деска, а затим спорним анексом и формално удаљен из редакције листа „Вечерње новости“ и премештен у редакцију листа „Спорт“, на послове које никада није радио, у лист који је пред гашењем и за зараду која је двоструко нижа од зараде коју је до тада имао“, пише у тужби.

Спорни пемештај, стоји још у тужби, истовремено представља и почетак и трајни извор свакодневне изложености тужиоца злостављању на раду од стране Радомира Дмитровића, генералног директора компаније и главног и одговорног уредника „Вечерњих новости“. Тиме су, тврди Шкоро, нарушени његово достојанство, углед, лични и професионални интегритет, здравље и положај. Истовремено, погоршани су услови његовог рада и створено понижавајуће окружење које води изоловању новинара.

Шкоро у тужби указује да после смене није премештен на друге послове у „Вечерњим новостима“, иако су за то постојали и могућности и потребе. Као илустрацију тужилац наводи место уредника дописног одељења, као и чињеницу да је за уредника фељтона доведен новинар из друге куће.

Тврдећи да је његов премештај из „Вечерњих новости“ у „Спорт“ (који је прошле године продат “Беотону” из Бора) било фиктивно и непотребно распоређивање којим „послодавац злоупотребљава своја овлашћења и неоправдано кажњава тужиоца“, Шкоро наводи да, иако је постављен за помоћника главног уредника „Спорта“, није добио електронски приступ текстовима овог листа. Тиме је, како сматра, онемогућен да обавља послове на које је премештен и „доведен у неравноправан положај у односу на друге запослене.“

У тужби се затим истиче: “Злостављање на раду, започето незаконитим избацивањем тужиоца из листа „Вечерње новости“ и премештајем на непотребне послове у другом листу са двоструко нижом платом, настављено је новчаним кажњавањем тужиоца у јуну, јулу и августу 2015. године, када је исплаћена зарада умањена за по 10.000 динара, без писане одлуке и образложења, па и без објашњења да ли је реч о новчаној казни због повреде радне обавезе и непоштовања радне дисциплине, или о умањењу због мањег радног учинка“.

Шкоро од суда на крају тражи да донесе пресуду којом се Компанија „Новости" и Дмитровић обавезују да одмах престану са злостављањем и уједно забрањује да се поново такво понашају.

Одговарајући на тужбу, правни заступници компаније “Новости” сматрају да је тужба неблаговремено поднета и да је недозвољена. Наиме, они негирају да је било злостављања на раду и наводе да “прави разлог подношења тужбе јесте тужиочево незадовољство чињеницом да је распоређен на ново радно место”.

У одговору на тужбу још стоји: ”Тужилац у тужби нигде не наводи било какве примере вербалне или физичке грубости, посредне или непосредне. Све на шта тужилац указује јесте незадовољство распоређивањем, уз потпуно игнорисање права и обавеза пословодства туженог да распоређује запослене, не да би било ко био унижен или повређен, већ ради обезбеђивања бољег и ефикаснијег пословања… Према томе, директор је искористио своје законско дискреционо право и поставио на претходно радно место тужиоца ново лице које је сматрао погоднијим за конкретан посао. При том је поштовао сва права тужиоца у складу са законом и интерним општим актима”.

Негирајући и остале наводе из тужбе, у одговору Компаније “Новости “ се на крају истиче да “ни на који начин, посредно или непосредно, директно или индиректно, није предузета или пропуштена било која радња која би се могла оквалификовати као злостављање на раду”.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси