Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Настављено суђење по тужби Јелене Јововић, Новости кажњене са 100 000 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

25. 02. 2016.

Аутор: Мома Илић

Настављено суђење по тужби Јелене Јововић, Новости кажњене са 100 000 динара

Новинарка Јелена Јововић саслушана је јуче у Вишем суду у Београду и у свом исказу објаснила наводе из тужбе коју је поднела против Новинско-издавачког друштва Компанија Новости АД због злостављања на раду. Јововић је априла 2008. године именована за уредника магазина “Живот плус” и координатора женских издања и те послове обављала више од пет и по година. Њен ход по мукама почео је, како је рекла, неколико месеци по доласку Ратка Дмитровића на место генералног директора и главног уредника НИД компанија „Новости“.

- Дмитровића познајем још из деведесетих година. Имали смо коректан однос и никаквог спора није било међу нама. Када је дошао у “Новости” био је веома задовљан Магазином “Живот плус” и више пута смо разговарали о новом дизајну овог издања. У другој половини невембра 2013. године отишла сам на годишњи одмор, али ме је после неколико дана позвала Дмитровићева секретарица и рекла да шеф жели да ме чује. “Морам да те сменим”, рекао ми је Дмитровић у том телефонском разговору, а на моје питање зашто то чини одговорио је да ће ми објаснити када се видимо. Пошто сам инсистирала да се нађемо, он ми је приликом тог сусрета рекао да ће ме сменити зато што сам га, наводно, оговарала. Још је додао да ће после мог повратка са годишњег одмора видети шта ће са мном, испричала је Јововић пред судијом Иреном Гарчевић.

Док је Јововић била на одмору, Дмитровић је за нову уредницу Магазина „Живот плус“ поставио новинарку Марију Павковић. Убрзо су и њене ствари, како тврди по Дмитровићевом налогу, из просторије магазине по хитном поступку спаковане у картонске кутије и однете у магацин. Када се вратила са годишњег одмора, суочила се са новим проблемима.

-Долазила сам на посао, али нисам имала где да седнем. Боравила сам код колега или у кафетерији коју користе новинари, навела је Јововић.

Јелена Јововић је напоменула да јој није уручено никакво званично, односно писано обавештење да је разрешена са дотадашње функције, нити  да је распоређена на неко друго радно место. Она тврди да је после смене покушала да са Дмитровићем нађе заједнички језик.  

- У јануару 2014, у одговору на једно од мојих писама, саопштио је да не може са мном да ради, али да ће ме накнадно обавестити о новом радном месту. Наредног месеца Дмитровић ме примио и затражио да писмено изнесем идеје о пројектима које бих могла да радим. То сам учинила, али он више није одговорио. Преко људи ми је поручивао да би требало да идем из компаније, казала је Јововић.

Таква ситуација трајала је све до краја фебруара 2015. године када је постављена на место уредника посебних издања.

-То је измишљено место, јер у систематизацији не постоје посебни додаци. Сваки дан долазим на посао, али ништа не радим. Осмишљавам теме које остају нереализоване. Дмитровић ми је узео право на рад, избацио ме из професионалне комуникације. Због свега тога, здравље ми је озбиљно нарушено, изјавила је Јововић.

На овом рочишту, у својству сведока, требало је да буде салушана и Марија Павковић, али се она није појавила у суду. За њен недолазак судија Ирена Гарчевић сматра одговорном Компанију Новости, јер није поступила по судском налогу и упуству о уручењу позива сведокињи. Због ометања достављања позива сведоку, Компанија Новости је кажњена са 100.000 динара.

Коментари (4)

Остави коментар
суб

27.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 22:51

A druga strana

Da bi dali sud o ovome treba se cuti i druga strana. Svakako treba se malo popricati i o vremenu pre 2013 gde su neki imali preveliku slobodu i ogromne plate godinama. Danas su Novosti tu gde jesu zahvaljujuci kradjama, bahatosti ... sve pre te 2013 godine

Radnici

Одговори
суб

27.02.

2016.

Slavujko [нерегистровани] у 09:07

Sujeta je teska bolest...

Ratko nije los novinar a kakav je covek...? Ni to nije, u ovom slucaju najvaznije. Vaznije je kakav je kao urednik, jos vise - kao glavni urednik a vise i od toga - kakav je kao direktor?
Cim je spao na ono "...ti si me ogovarala..." - pokazao je da iz sebe nije "izbacio seljacinu" - odlazeci iz sela.
A i Novosti pocinju sve vise da lice na njega. Steta - za sve. Za Citaoce, za sjajne ljude koji su stvarali Novosti, za one koji su sada u njima i -cute.

Одговори
пет

26.02.

2016.

DRAGAN NIKOLIĆ [нерегистровани] у 21:07

PODRŠKA

Gospođa Jovović je dobar novinar,izvanredan urednik koji piše i radi svojom glavom ,verovatno neodgovara onima koi misle tuđom glavom

Одговори
пет

26.02.

2016.

Sanja [нерегистровани] у 18:34

Napred Jelena!

Ništa ovde nije čudno i neobično, osim što se retko ko odlučuje da reaguje na osionost šefova. Dok ne shvatimo da moramo biti solidarni i principijelni, svako će moći da nam sere po glavi.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси