Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Колумнисти на суду: Наталија Девић тужила Дражу Петровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

27. 02. 2016.

Извор: УНС

Колумнисти на суду: Наталија Девић тужила Дражу Петровића

Књижевница и бивша колумнисткиња „Данаса“ Наталија Девић тужила је бившег редакцијског колегу Дражу Петровића и „Недељник“ због сатиричног текста „Упуство за употребу миграната Наталије Девић“.

Разлози за покретање судског спора су, како се у тужби наводи,  то што се у тексту износи низ “увредљивих и нетачних тврдњи и квалификација” којим  се наводно оспоровају  “интелектуалне способности, дугогодишњи рад и професионални углед”.

„На мене је извршен брутални лични, секстички и професионални напад, праћен вулгарним речником. О  мојој колумни у 'Данасу' се најмање полемисало, више се писало о мени лично. Пошто верујем у правни систем ове земље, тужила сам их. Њихове хонораре које у виду одштете будем добила, хуманитарно ћу проследити Центру за збрињавање миграната у Србији“, каже за УНС Наталија Девић.

Подсетимо, Наталија Девић ауторка је колумне „Странци у Београду“ која је објављена августа 2015. године у „Данасу“. Након објављивања текста  уследила су бројна реаговања јавности  због ставова о избеглицама  изнетих у  колумни који су оцењени  ксенофобичним и расистичким . Она је тада престала да пише колумне за овај дневни лист, а Суд части НУНС-а изрекао је јавну критику  њој  и листу „Данас“. Колумна и њена ауторка тада су постали тема бројиних новинара међу којима се нашао и Дража Петровић.

„Тужба је толико комична у појединим деловима, да би њеном адвокату требало понудити да пише сатиричне колумне о Наталији Девић“, каже за УНС Дража Петровић.

Он објашњава да је апсурдно да тужитељка не схвата  шта су вредносни судови који се иначе користе у новинарском жанру какав је колумна, односно коментар, с обзиром да је и сама била колумнисткиња.

„Слобода штампе је управо могућност да о некоме напишеш нешто што се њему не свиђа“.

„Она очигледно не схвата ни да сам је у добром делу тог текста бранио од напада целокупне јавности због њених у најмању руку одвратних ставова о мигрантима, па се на мене после штампања те колумне наљутило бар пола Твитера. Међутим, свако има право да се наљути, па и да поднесе тужбу суду, али то не значи да ће да добије. Суд о томе одлучује, а верујем да се српски судови не баве повређеним сујетама, о чему се овде ради“, додаје Петровић.

Поред њега Наталија Девић тужила је „Недељник“ и одгворног уредника овог листа Марка Прелевића.  Као одштету она је тражила од њих да јој исплате 500 000 динара.

Главни уредник „Недељника“ Вељко Лалић за УНС је рекао да размишља о контратужби.

„У последњих месец  дана, преко Милојка Пантића, Наталија Девић нам нуди да објављујемо њене колумне код нас, што ми никада не бисмо учинили. Ми ову тужбу зато сматрамо као уцену и консултоваћемо се са нашим адвокатом о контратужби“, објашњава Лалић.

УНС-у је у „Недељнику“ речено да је ово прва тужба од оснивања  листа за више од три године постојања.  

Коментари (1)

Остави коментар
пон

29.02.

2016.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 20:39

КО О ЧЕМУ......

Има ли неко сујетнији од тебе Драгољубе, који волиш да те "вичу" Дража?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси