Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Настављено суђење за накнаду штете: Инвеститор Милош Стајић против новинарке "Политике" Оливере Милошевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

22. 03. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Настављено суђење за накнаду штете: Инвеститор Милош Стајић против новинарке "Политике" Оливере Милошевић

У Вишем суду у Београду јуче је, саслушањем сведока, настваљено суђење у спору који против главних и одговорних уредница „Политике“ и „Наших новина“ из Смедерева и новинарке ових листова Оливере Милошевић води оснивач предузећа „Орка“ Милош Стајић.

 

Милош Стајић за душевни бол тражи накнаду штете од 3.500.000 динара.

Стајић је Оливеру Милошевић тужио за накнаду штете због текстова објављених у „Политици“ – 11. 7. 2013. године и „Нашим новинама“ – 17. 7. 2013. године, а под насловом „Варао купце станова и банкаре“ и „Од Милника до Орке“.

Милош Стајић је у тужби навео да је Милошевић „у намери нарушавања мог личног и пословног угледа о мени као оснивачу предузећа 'Орка' из Смедерева износила неистините податке“.  

„Објављивала је текстове у новинама ’Политика’ и недељнику ’Наше новине’ из Смедерева са непровереним и неистинитим информацијама. Користећи званичне информације извршила је озбиљне и неистините надградње злоупотребљавајући новинарски позив и јавно објавила неистине супротно Закону о информисању“, стоји, између осталог, у тужби Стајића.

Оливера Милошевић суду је изјавила да јој је као новинару 9. јула 2013. године стигло саопштење МУП-а о хапшењу власника „Орке“ због сумње  да је починио кривична дела превара, злоупотреба положаја одговорног лица, неосновано коришћење кредита и фалсификовање службене исправе.

„У тексту 'Од Милника до Орке' бавила сам се темом од јавног интереса за грађане, што је моја новинарска дужност, поготово  ако знамо да је у Смедереву било доста проблема са становима у новоградњи, да су инвеститори хапшени. За сваку написану реч поседујем званичну документацију, нигде нисам повредила претпоставку невиности, а прилику да се чује друга страна дала сам кроз изјаву Стајићевог браниоца јер је он тада био у притвору. Тужилац ми у тужби замера чак и места где сам дословце цитирала МУП, наводећи то као моје неистините тврдње, па испада да и полиција не говори истину. У тексту  у ’Политици’ укратко је пренета суштина из  полицијског саопштења. Стајић вешто користи статус неуке странке да суд убеди како је невин, а сви остали – банка, полиција, медији, па и оштећени купци станова, раде против њега“, рекла је Милошевић.

Оливера Милошевић у својим текстовима писала је о томе да је Милош Стајић, преко своје фирме 'Орка' оштетио око 50 купаца станова, као и власнике плацева на којима је требало да гради зграду. Стајић је, како се сумњичи и због чега је био и ухапшен 2013. године, преварио купце станова тако што је продавао станове и локале под хипотеком. Против шефа Земљишно-књижног одељења Основног суда у Смедереву тада је поднета кривична пријава јер у јавне књиге није убележио хипотеку, због чега су купци били у заблуди.

На јучерашњем суђењу као сведоци говорили су некадашњи власници плацева на којима је Стајић требало да гради зграду и који су оштећени јер су им куће порушене, а станови које је, по Уговору о размени са Стајићем требало да добију, никада нису изграђени.

Адвокат Оливере Милошевић Милета Митровић, на данашњем рочишту истакао је да се увидом у текстове новинарке Милошевић може видети да ни у једном тренутку није повређено начело истинитости, претпоставка невисности, дужност новинарске пажње и правило да се чује и друга страна, те да стога нису повређени част и углед Милоша Стајића. Он је додао и да се саслушањем сведока јасно види да је случај о којем је писала Оливера Милошевић био од изузетног интереса за јавност.

Јуче је закључена главна расправа и очекује се да суд донесе пресуду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси