Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Одложено суђење Е-новинама по тужби професора Чедомира Чупића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

31. 03. 2016.

Аутор: Мома Илић Извор: УНС

Одложено суђење Е-новинама по тужби професора Чедомира Чупића

Виши суд у Београду одложио је суђење заказано за 29. март по тужби коју је професор београдског Факултета политичких наука др Чедомир Чупић поднео против “Е-новина”, главног и одговорног уредника овог гласила Петра Луковића и Лепе Млађеновић.

 

Суђење је одложено због промене заступника тужених.

Професор Чупић тражи да му тужени, на име нематеријалне штете, солидарно исплате 1. 000.000 динара, зато што су, како тврди у тужби, “објавили нетачне, недопуштене и непотпуне информације” које грубо вређају његов част и углед.

Судску заштиту Чупић је затражио због текста који је 26. марта 2013. године објављен на интернет порталу “Е-новине” под насловом “Чедомир Чупић - име са СОС телефона”. 

“Понижавање и презир према женама у говору Чедомира Чупића су мучни и недопустиви за било који универзитет на свету”, једна је од спорних реченица из поменутог текста.

Чупић сматра да је његов лични и професорски углед повређен и другим наводима из текста, у којем, између осталог стоји: ”На жалост, демократа у кога смо имале наде да је једна од ретких референци нове државе, тај дугогодишњи професор који држи ’интересантна’ предавања на Факултету политичких наука јесте сексиста. Све што је свака студенткиња рекла о њему је тачно”.

У тужби се још истиче да Чупић никада није био пријављен Аутономном женском центру, да против њега није вођен поступак нити поднета жалба за недолично понашање према студентима и студенткињама, сексуално узнемиравање, мобинг, вређање…

Ауторка текста Лепа Млађеновић, иначе психолошкиња Аутономног женског центра у Београду, у одговору на тужбу је навела да је текст написала подстакнута “храброшћу студенткиња Факултета политичких наука да проговоре о проблему сексуалног узнемиравања и сексистичког говора међу професорима”.

Оспоравају тужбу, Млађеновић тврди да су јој се студенткиње жалиле на понашање професора Чупића током предавања, док је дежурала на СОС телефону Аутономног женског центра. Зато је сматрала, како је написала у одговору на тужбу, да је њена дужност да се јавно огласи и да “изнесе генерални став феминисткиња из целог света”.

Наставак суђења је заказан за 16. мај.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси