Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Одбијена тужба против новинарке "Политике" Оливере Милошевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

05. 05. 2016.

Аутор: Мома Илић Извор: УНС

Одбијена тужба против новинарке "Политике" Оливере Милошевић

Виши суд у Београду одбио је тужбу коју је Милош Стајић из Смедерева поднео против новинарке Оливере Милошевић и "Политике новине и магазини" због повреде части и угледа и људског достојанства. Стајић је захтевао да му тужени на име накнаде нематеријалне штете солидарно исплате 3.500.000 динара, јер су, како је навео, у листовима "Политика" и "Наше новине" објављене нетачне информације о њему као оснивачу фирме "Орка".

 

Током суђења је утврђено да је у "Политици" 17. јула 2013. године објављен текст под насловом "Варао купце станова и банкаре" у којем је наведено да је полиција ухапсила Стајића, власника "Орке", због преваре више од 50 породица којима је продавао станове и локале под хипотеком, као и да је осумњичен за злоупотребу положаја одговорног лица, неодговорног коришћења кредита и других погодности фалсификовањем службене исправе.


У истом тексту се истиче да се власник "Орке" терети да је крајем 2007. године од "Пиреус банке" узео кредит од 650.000 евра за изгрдању пословно-стамбеног простора у Смедереву, уз обавезу да од сваког продатог стана отплаћује банци уговорени износ. Новинарка је цитирајући саопштење МУП-а још навела да је, упркос томе, Стајић без сагласности и знања банке продао стамбени простор за 283.114. 281 динар, при чему је оштетио поменуту кућу за 62.700.000 динара. Осим банке оштећени су и купци за четири милиона динара, јер је Стајић од њих прикрио да су некретнине дате у залог на име кредита. 

У тексту потом стоји да нико од купаца 45 станова и гаражних места, као и четири локала под хипотеком, није могао да открије у земљишним књигама да постоји терет на тим некретнинама јер службеник Основног суда у Смедереву није спровео решење о хипотеци.

Текст сличне садржине новинарка је објавила средином новембра 2013. године у смедеревским "Нашим новинама". 

Суд је током првостепеног поступка утврдио да спорни текст у "Политици" чине искључиво информације верно пренете из саопштења надлежног државног органа, односно МУП-а и да нема одговорности за евентуалну штету насталу њиховим објављивањем. Суд је утврдио да и текст у "Нашим новинама" садржи у претежном делу верно пренето саопштење полиције.

По оцени суда спорни текстови су "резултат информисања о актуелној теми, односно проблему градње у Смедереву, о чему јавност има оправдан интерес да зна”, као да нису објављени "противправно и у намери омаловажавања тужиоца..."

У образложењу пресуде се још наводи: " У медијском праву од новинара се не може захтевати утврђивање истинитости чињеница као у судском поступку..., а за слободу изражавања и објављивања чињеничних исказа није нужно постојање доказа апсолутне истинитости, већ је довољно слободно изразити и објавити информацију пошто се претходно провери да ли је истинита и у складу са новинарском пажњом".

Тужилац Милош Стајић има право жалбе на ову првостепену пресуду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси