Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Пресуда у спору Јововић против Новости биће изречена 20. маја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

13. 05. 2016.

Аутор: М. Илић Извор: УНС

Пресуда у спору Јововић против Новости биће изречена 20. маја

Виши суд у Београду ће 20. маја објавити пресуду после завршеног суђења по тужби новинарке Јелене Јововић против Компаније "Новости" због мобинга.

 

Генерални директор и главни уредник Компаније "Новости" АД Ратко Дмитровић саслушан је у среду у Вишем суду у Београду на суђењу по тужби коју је новинарка поднела против ове новинске куће због злостављања на раду.

Дмитровић, кога је Јововић у тужби означила као човека који крши њена законом загарантована права, порицао је да је над новинарком вршио мобинг, уз опаску да би волео да њега „неко тако злоставља“.

Димтровић је одговорио и на новоде из тужбе да је новинарки, док је била на годишњем одмору, на неформалном састанку рекао да је смењује са места уредника Магазина „Живот плус“ и координатора женских издања зато што је чуо са више страна да га оговара и критикује “Новости”. Он је уверавао суд да је новинарку сменио не само због тога је што га је, како је рекао, трачарила, већ пре свега зато што је сматрао да магазин „Живот плус“ може много боље да се уређује. 

- Јелену уважавам као новинарку и никад нисмо имали неки лични сукоб. Она је у свом исказу на суду рекла да ме није оговарала, али да је упућивала критике на мој рачун. За мене је то исто. Ако неко има такав однос према мени најмање што могу да урадим јесте да кажем: „Ти не можеш да будеш мој најближи сарадник“. Уосталом, ја могу некога са сменим ако хоћу и ако дође у прљавим ципелама. То је моје право и одлука - изјавио је Дмитровић пред судијом Иреном Гарчевић.

У свом исказу на суду Дмитровић је још тврдио да нема никаквог удела у непријатностима којима је Јелена Јововић била изложена после смењивања. Наиме, у тужби је наведено да су ствари новинарке по Дмитровићевом налогу, по хитном поступку, изнете из канцеларије, спаковане у картонске кутије и однете у магацин. По доласку на посао, како се у тужби наводи, није имала где да седне, па је боравила код колега или у кафетерији коју користе новинари.

- На то нисам имао много утицаја. То је грешка мојих људи што су је одмах избацили из канцеларије и нису јој нашли ново место. Ја то нисам знао. Али, имала је она где да буде, код колега и пријатеља које има у Новостима – рекао је Дмитровић.

Објашњавајући зашто Јововић после смењивања са места уредника Магазина “Живот плус” није распоређена на неко друго радно место, Димитровић је рекао:

- Тачно је да је једно време била нераспоређена. То је било зато што нисам хтео да је увредим дајући јој неко место које није у њеном рангу. Знам шта значи када се не ради. Три пута сам остајао без посла, односно нисам имао никаква примања.

Јелена Јововић је крајем фебруара 2015. године постављена на ново радно место - уредника посебних издања, али се до данас ниједно од њих није појавило на кисоцима. Ову чињеницу, Дмитровић је овако објаснио:

- Тачно је да ниједно издање посебних додатака није изашло, али разлог за то је лоша финансијска ситуација. Има и других нереализованих пројеката који стоје у фиоци и чекају бољи момент.

На овом рочишту, у улози сведока, требало је да се појави и колегиница која је након смене Јелене Јововић постављена за уреднцу Магазина „Живот плус“. Она није дошла на претрес, а у допису упућеном суду је навела да нема ништа битно да каже о овом спору.

После закљученог рочишта судија Ирена Гарчевић је обавестила странке у поступку да ће пресуду у овом спору објавити 20. маја. 

Коментари (2)

Остави коментар
суб

14.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 01:39

Sam je o sebi sve rekao

Ovo nije mobing ovo je jednoumlje i tiranija. U prevodu "Ako me hvališ, napreduješ, ako me kritikuješ, ovako ćeš proći". Čovek je sve rekao o sebi ali verovatno nije svestan koliko je otkrio osvetoljubivu stranu svoje ličnosti. Pri tom "Život plus" uopšte nije bolji nego naprotiv, vidi se kakav je urednik i on i urednica koja je došla na njeno mesto.

Одговори
пет

13.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 13:20

Rale, neserećo

Уосталом, ја могу некога са сменим ако хоћу и ако дође у прљавим ципелама.
То је моје право и одлука.
Rale, neserećo!
Pa i da ti je čača ostavio Novosti u amanet to ne ide tako!
Postoji zakon RALE!
Doduše u školama koje si ti završio sigurno nisi imao priliku da to naučiš, kao ni večina imenovanih funkcionera koji misle da su postavljanjem na funkcije dobili samo ovlašćenja bez odgovornosti!
I to je tragedija ove zemlje!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси